Σε ενημερωτική σύσκεψη του ΕΛΓΑ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε η Στέλλα Μπίζιου

Σε ενημερωτική σύσκεψη του ΕΛΓΑ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου. Η σύσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΛΓΑ κου Ανδρέα Λυκουρέντζου,ενώ συμμετείχαν επίσης η Υφυπουργός κα ΖέτταΜακρή, οι βουλευτές του νομού Λάρισας και Μαγνησίας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Γιώργος Λαδόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού κ. Νίκος Δούκας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στρατάκος.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης η κακοκαιρία Μήδεια και οι συνέπειες αυτής στο αγροτικό και ζωικό κεφάλαιο των νομών Λάρισας και Μαγνησίας.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων είναι ότι κρατικός μηχανισμός κινείται ταχύτατα και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών ξεκίνησε ήδη από σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2021, ενώ για τις αποζημιώσεις θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η προβλεπόμενη διαδικασία του κανονισμού αποζημιώσεων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Άμεση είναι η ενεργοποίηση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ σε καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά, τα οποία χρήζουν εκτιμήσεως, ενώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες οι εκτιμήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 45 ημερών, όταν δηλαδή θα έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της ζημιάς.

Η παρακολούθηση των ζημιών είναι μία διαδικασία δυναμική και διαρκής και θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταγραφή και αποτίμηση των συνεπειών της ΜΗΔΕΙΑΣ.

Απόψεις αντάλλαξαν οι συμμετέχοντες και για την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αγρότης και κτηνοτρόφος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιουέκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την σημερινή του πρωτοβουλία. Ο κ. Λυκουρέντζοςαποδεικνύει καθημερινά πως εργάζεται ακατάπαυστα για να φέρει εις πέρας το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ΕΛΓΑ. Είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον και την βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δώσει το στίγμα, ο πρωτογενής τομέας είναι πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας».