«Οι αγώνες της ΕΠΟΝ παρακαταθήκη για τη νεολαία»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 78 ετών από την ίδρυση της ΕΠΟΝ σε ανακοίνωση της η Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε. αναφέρει τα εξής:

Στις 23 Φλεβάρη του 1943, σ΄ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, αντιφασιστικό, προοδευτικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Η δράση της αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας.

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε σε συνθήκες Κατοχής, παρά την ασφυκτική πίεση που επέβαλαν οι απαγορεύσεις, η τρομοκρατία, η ωμή βία των κατακτητών και των δοσίλογων συνεργατών τους. Ήταν αποτέλεσμα και συνέχεια της ορμητικής ανάπτυξης του εργατικού–λαϊκούκινήματος, του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού μας, με καθοριστική τη συμμετοχή της εργατικής και σπουδάζουσας νεολαίας.

Η μέρα ίδρυσης της ΕΠΟΝ συνέπεσε με την επέτειο ίδρυσης του ηρωικού Κόκκινου Στρατού, που τσάκιζε στα μέτωπα του πολέμου το χιτλερικό τέρας.

​Το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΟΚΝΕ, υπήρξαν η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του μεγαλειώδους ηρωικού αγώνα των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ. Ο ρόλος της ΟΚΝΕ, η οποία διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για τη συγκρότηση της ΕΠΟΝ, ήταν καθοριστικός.

​Περισσότερα από 600.000 μέλη της ΕΠΟΝ, σε συνθήκες σκλαβιάς όταν φαινόταν παράτολμο και αδύνατο, έδρασαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία στον αγώνα κατά του κατακτητή, με το χωνί, με τις προκηρύξεις, με τον παράνομο τύπο και με το όπλο στο χέρι, δίνοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες βρήκαν ηρωικό θάνατο στα χιτλερικά στρατόπεδα, τις διαδηλώσεις, τις σκληρές μάχες με τους κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες. Χιλιάδες νεολαίοι έγιναν πρότυπα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής.

Οι ηρωικοί μαχητές της ΕΠΟΝ ήταν πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κόντρα στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν τότε στη νεολαία μας ο συνεργαζόμενος με τους ΝΑΖΙ κατακτητές αστικός πολιτικός κόσμος, αλλά κι αυτοί που εγκατέλειψαν φεύγοντας για τη Μ. Ανατολή ή το Λονδίνο.

Η θρυλική αυτή οργάνωση έγινε μεγάλη δεξαμενή για τον αγώνα,  που τροφοδότησε τον ΕΛΑΣ και κατόπιν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ξεχωριστή ήταν η πρωτοπόρα δράση της ΕΠΟΝ στις τεράστιες διαδηλώσεις για τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης που επιχείρησαν οι χιτλερικοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μοναδικό αποδείχτηκε το μορφωτικό πολιτιστικό έργο της μέσα από τον καθημερινό αγώνα για το χτύπημα του αναλφαβητισμού, αλλά και η πρωτοφανής εκδοτική της δραστηριότητα, η πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά με τα οποία οι αστοί και οι Άγγλοι σύμμαχοί τους θέλησαν να αποχαυνώσουν και να υποτάξουν τη νεολαία.

​Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμούμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ δηλώνοντας αμέριστη στήριξη στους σημερινούς αγώνες της  νεολαίας και όλων των εργαζόμενων για κάλυψη των αναγκών τους, για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μόρφωση, για εργασία, για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, κατά της κρατικής καταστολής, κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να φύγουν οι Βάσεις του θανάτου.

Χρειάζεται να δυναμώσει περισσότερο η διεκδικητική πάλη των λαϊκών δυνάμεων, για να πάρει την απάντηση που της αρμόζει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του αστικού κράτους, της ΕΕ.

​Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, εργαζόμενων ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χθες, που έχουν στόχο την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών, να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε φρούρια, με αστυνομικούς και καταστολή, που μέσα αλωνίζει η επιχειρηματική δράση υπονομεύοντας τις λαϊκές ανάγκες.   Η παραχάραξη είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ με την άτιμη ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού, επίσημη ιδεολογία της είναι ο αντικομμουνισμός. Γι΄αυτό το Πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» δεν πρέπει να ενταχθεί ως διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία.

​Η ιστορία των ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ στη μεγάλη δεκαετία του ΄40, αποκαλύπτει ότι η πρωτοπόρα δουλειά μελών και στελεχών της ΟΚΝΕ έβαλε ανεξίτηλη σφραγίδα στην ηρωική αντιστασιακή δράση, στους ταξικούς αγώνες του λαού μας. Γεγονός που διδάσκει ότι ήταν αρνητική η απόφαση αυτοδιάλυσής της και διάχυσής της στην ΕΠΟΝ. Η οργανωτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ και της νεολαίας του σε όλες τις συνθήκες είναι όρος και προϋπόθεση για την καθοδήγηση, την εξέλιξη και την έκβαση του αγώνα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Η ιστορία της ΕΠΟΝ, η ιστορία όλης της δεκαετίας του ΄40, διδάσκει επίσης ότι όταν ο λαός θελήσει και αποφασίσει να στηριχτεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, ακόμα και σε συνθήκες που ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να νικήσει.