Ο Ρήγας Βελεστινλής σε συλλεκτικό νόμισμα από την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Δεκατέσσερα νομίσματα σπάνιας συλλεκτικής αξίας με εμβληματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας εξέδωσε το νομισματικό πρόγραμμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το αργυρό νόμισμα με τον Ρήγα Βελεστινλή αφορά στην ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου (1881).

Όπως αναφέρεται, η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της περιοχής της Άρτας το 1881 υπήρξε προϊόν του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-1878 και του Συνεδρίου του Βερολίνου που ακολούθησε. Σύμφωνα με τη συνθήκη που υπογράφηκε στις 20 Ιουνίου 1881 μεταξύ Ελλάδος και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα η Θεσσαλία (πλην της Ελασσόνας) και από την Ήπειρο μόνο η περιοχή της Άρτας.

Το νόμισμα φέρει προσωπογραφία του Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή (1757-1798), κορυφαίου εκπροσώπου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, καταγόμενου από το Βελεστίνο της Θεσσαλίας (αρχαίες Φεραί). Αν και το όραμα του Ρήγα για ένα πολυεθνικό κράτος απαλλαγμένο από τον οθωμανικό δεσποτισμό δεν βρήκε ανταπόκριση, το επαναστατικό του κάλεσμα (ιδίως ο «Θούριός» του) και ο μαρτυρικός του θάνατος ενέπνευσαν τους υπόδουλους Έλληνες στον αγώνα τους για ελευθερία. Καλλιτέχνης του νομίσματος είναι ο Γιώργος Σταματόπουλος.

Τα νομίσματα είναι φτιαγμένα από ασήμι περιεκτικότητας 92,5%, η ποιότητα τύπωσης είναι επιμελημένης κοπής (proof), έχουν παραχθεί συνολικά 4.000 τεμάχια από το κάθε ένα και διατίθενται και ξεχωριστά σε ξύλινη συλλεκτική κασετίνα με το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Πηγή: e-thessalia.gr