Ερώτηση Κυρ. Βελόπουλου για τις διεκδικήσεις των Αγροτικών Συλλόγων Φαρσάλων

Κύριε Υπουργέ,

Αγρότες των Φαρσάλων, μετά από επικοινωνία τους μαζί μας, μας κατήγγειλαν ότι, δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση μετάτις καταστροφικές πλημμύρες του μεσογειακούτυφώνα «Ιανού» στην επαρχία Φαρσάλων. Όπως τόνισαν οι ως άνω, οι αγροτικοί σύλλογοιτης περιοχής τους αποφάσισαν να διεκδικήσουνότι τους ανήκει. Δεν έχουν πλέον εισόδημα να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα τους. Παραθέτουμε τις διεκδικήσεις των ως άνω αγροτών, όπως μας κατατέθηκαν από τους συλλόγους τους:

«α) να αλλάξουν οι απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στα Φάρσαλα. Να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.
β) να ολοκληρωθεί η επανεκτίμηση και καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, αποθήκες, μηχανήματα, οικοσυσκευές και να αποζημιωθούν όλοι οι πληττόμενοι δικαιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
γ) άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. Κατασκευή του Φράγματος Σκοπιάς. Ενίσχυση των πλευρικών τοιχωμάτων του ποταμού Ενιπέα. Καθαρισμός των καναλιών. Ανανέωση του δικτύου άρδευσης.
δ) αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε χαμηλότερες τιμές την ίδια στιγμή που οι τιμές στα χρηματιστήρια είναι υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι και σε άλλα προϊόντα οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υψηλότερη. Μας παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή έμποροι και βιομηχανίες  χωρίς καμιά προστασία από το κράτος, χωρίς κανένα έλεγχο για την κερδοσκοπία τους.
ε) ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των παιδιών μας στα σχολεία. Μέτρα ελάφρυνσης με απαλλαγή από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για την περίοδο της καραντίνας, κούρεμα των δανείων, άτοκα δάνεια για ενίσχυση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
στ) μείωση του κόστους παραγωγής σε πετρέλαιο-ρεύμα, μέσα και εφόδια.

(ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ)

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα παραπάνωδίκαια αιτήματα των Αγροτικών συλλόγων τηςΕπαρχίας Φαρσάλων; Αν ναι, ποιος είναι ο χρονικός προγραμματισμός σας;