Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγι και επισήμως πρωθυπουργός – Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να του παρουσιάσει τον κατάλογο των υπουργών του. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης εγκρίθηκε από τον Ματαρέλα και η ορκωμοσία της ορίσθηκε για αύριο στις 12 το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι είναι πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της πολιτικής αλλά και τεχνοκράτες.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις κλειδιά, στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η πρώην νομάρχης Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, στο Εξωτερικών το στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής θα είναι και πάλι ο κεντροαριστερός υπουργός Λορέντσο Γκουερίνι.

Ο μάνατζερ μεγάλων εταιριών τηλεπικοινωνιών, Βιτόριο Κολάο, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Μετάβασης, ενώ από τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφουν στην κυβέρνηση η Μάρα Καρφάνια, (υπουργός υπεύθυνη για τον νότο) και ο Ρενάτο Μπρουνέτα, ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Το σημαντικό υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο τεχνοκράτης και πρώην υπεύθυνος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Ντανιέλε Φράνκο.

Ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, στέλεχος της Λέγκα, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ ο μάνατζερ αμυντικών βιομηχανιών, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, είναι ο νέος υπουργός Οικολογικής Μετάβασης.

‘Αλλοι δυο τεχνοκράτες επελέγησαν για τα υπουργεία Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ ο κεντροαριστερός Ντάριο Φραντσεσκίνι παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπως και ο Ρομπέρτο Σπεράντσα (από την Ιταλική Αριστερά) στο υπουργείο Υγείας.

Επιβεβαιώνεται η αρχική πρόβλεψη για ένα «μικτό κυβερνητικό σχήμα», πολιτικών και τεχνοκρατών. Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να δοθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή της Ρώμης την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Πηγή: eleftherostypos.gr