Μάξιμος με ΓΓ Υποδομών: Τον Μάιο η σύμβαση για τη μελέτη των συνοδών έργων του Σμοκόβου

Αφορά και επέκταση αγωγού από το Ν. Ικόνιο στον Σταυρό Φαρσάλων

«Όπως έχω επισημάνει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν έργα για την άρδευση στην επαρχία Φαρσάλων, στην οποία δεν θα φτάσουν ούτε τα νερά του Αχελώου όταν γίνει η ήπια εκτροπή στον θεσσαλικό κάμπο. Γι αυτό, τόσο η κατασκευή φράγματος στη Σκοπιά όσο και η συνέχιση των συνοδών έργων του Σμοκόβου –που βρίσκονται εν υπνώσει από το 1991- θα δώσουν προοπτική στην αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη σχετικά με τηνεπικαιροποίηση των μελετών για τα αρδευτικά δίκτυα του Σμοκόβου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων του Σταυρού Φαρσάλων για μεταφορά νερού από το φράγμα του Σμοκόβου με επέκταση του κλειστού αγωγού από το Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, είχε θέσει, στις 20.08.19, το θέμα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στον υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, ζητώντας να προχωρήσουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την υλοποίησή του, ενώ είχε συνάντηση και με τον Γ.Γ. του υπουργείου.

Στην απάντησή του στις 28.08.19 ο αρμόδιος υπουργός περιέγραφε τα αναγκαία βήματα προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες για τα αρδευτικά δίκτυα του Σμοκόβου, καταλήγοντας στην διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για την ανάληψη της σύμβασης που θα πραγματοποιούνταν στις 11.09.19.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επανήλθε εκ νέου για το ζήτημα στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, ό οποίος τον ενημέρωσε ότι οι μελέτες αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου συνολικής έκτασης 250.000 στρεμμάτων με επικαιροποίηση των μελετών του 1991, έχουν συμβατική αξία 6,98 εκατομμυρίωνευρώ και κατόπιν του διαγωνισμού που διεξήχθη την 11η Σεπτεμβρίου του 2019, εγκρίθηκε ο προσωρινός ανάδοχοςμε την υπ. αρ. 99876/17.11.2020 Απόφαση Υπουργού. Στην παρούσα φάση η επιτροπή Διαγωνισμού ελέγχει τα δικαιολογητικά κατακύρωσης και εφόσον δεν υφίσταται πρόβλημα θα ακολουθήσει η υπογραφή της Απόφασης Κατακύρωσης από τον Υπουργό Υποδομών. Ακολούθως, ανδεν υπάρξουν προσφυγές κατά της Απόφασης Κατακύρωσης, θα σταλεί ο φάκελος της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ εκτιμάται ότι η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο θα λάβει χώρα σε ένα τρίμηνο, δηλαδή στις αρχές Μαΐου του 2021.