Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Λάρισας για την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου στο βουνό του “πράσινου λίθου”

Αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας στην κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην περιοχή του δήμου Τεμπών “Γκιντίκι”. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εξελισσόμενη κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου, αγνώστου δυναμικότητας και από αγνώστου ταυτότητας κατασκευάστρια εταιρεία, στην Τοπική Κοινότητα Νέσσωνος, στην περιοχή «Γκιντίκι» του Δήμου Τεμπών.

Πέρα από τις εύλογες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για τις προαποφασισμένες προθέσεις κατασκευής ενός έργου στα διοικητικά όρια του Δήμου Τεμπών, είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχετικές εργασίες γίνονται εντός δημοτικής έκτασης.

Για το λόγο αυτό οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τεμπών, αποφάσισαν ομόφωνα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα.

Η συγκεκριμένη έκταση με πρωτόδικη απόφαση του 2009 παραχωρήθηκε στον πρώην Δήμο Νέσσωνα, του οποίου καθολικός διάδοχος είναι ο Δήμος Τεμπών. Το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης, κοινοποιώντας στον πρώην Δήμο Νέσσωνα στις 4 Οκτωβρίου 2010 την πρόθεση υποβολής έφεσης. Μεσολάβησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές των νέων καλλικρατικών Δήμων το Νοέμβριο του 2010, αλλά η Δημοτική Αρχή που προέκυψε ουδέποτε έλαβε γνώση της σχετικής έφεσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στη δικάσιμο τις 23 Μαρτίου του 2012 η νέα Δημοτική Αρχή και να δικαστεί η υπόθεση ερήμην και η εν λόγω έκταση να περάσει στο ελληνικό Δημόσιο. Επιπρόσθετα, ουδέποτε κοινοποιήθηκε η απόφαση του Εφετείου προς το Δήμο Τεμπών με αποτέλεσμα να απολέσει το δικαίωμα αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου.

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Δημοτική Αρχή που προέκυψε, ανέθεσε σε νομικό να ασκήσει ένσταση ερημοδικίας και το δικαστήριο ορίστηκε στις 6 Μαρτίου του 2020. Εκεί, τo Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε αναβολή και η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 12 Μαρτίου του 2021.

Αξίζει να τονιστεί ότι η έκταση έχει συμπεριληφθεί στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου, δηλώνεται ανελλιπώς από το 2011 στο Ε9, ενώ έχει δηλωθεί στους πίνακες τού Κτηματολογίου το 2017 χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ένσταση.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκει σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τεμπών αποφασίστηκε η προσφυγή και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, για λόγους ιστορικούς και περιβαλλοντικούς, καθώς η κατασκευή του Φ/Β πάρκου γίνεται στο περίφημο βουνό του «Πράσινου λίθου», μια περιοχή τεράστιας αξίας για την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, αφενός απαιτεί τη διακοπή των εργασιών και αφετέρου τάσσεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί την επαναφορά της συγκεκριμένης έκτασης στο Δήμο Τεμπών.