Ερώτηση Λαμπρούλη για τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του Ν. Λάρισας

Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας του νομού Λάρισας:

Η διαχρονική συνειδητή απαξίωση και εγκατάλειψη από όλες τις Κυβερνήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Νομό Λάρισας έχουν ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και την όξυνση άλλων προβλημάτων που απαιτούν άμεσα και επιτακτικά λύσεις. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, μέσα σε συνθήκες πανδημίας που η Π.Φ.Υ καλείται να ανταπεξέλθει στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ενδεικτικά:

  • Σε όλα τα Κέντρα Υγείας εκτός της Ελασσόνας δε λειτουργούν τα εργαστήρια (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό). Είχαν κλείσει με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και παραμένουν κλειστά και με τη σημερινή, ενώ η διεκπεραίωση των εξετάσεων δρομολογείται να γίνεται με αποστολή των βιολογικών υλικών μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς σε άλλες υγειονομικές δομές. Το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό αποτελεί υποβάθμιση της σύγχρονης Π.Φ.Υ.
  • Τα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας και του Τυρνάβου διαθέτουν νεοπροσληφθέντες οδοντιάτρους σε οδοντιατρεία που δε λειτουργούν.
  • Στα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας και των Γόννων δεν υπάρχουν ιατροί ακτινοδιαγνώστες και τεχνολόγοι για την λειτουργία των αντίστοιχων ακτινολογικών εργαστηρίων, ενώ στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων το ακτινολογικό μηχάνημα είναι εκτός λειτουργίας και παρ’ ότι διαθέτει τεχνολόγο δεν έχει ιατρό ακτινοδιαγνώστη.
  • Τα κτιριακά προβλήματα κυρίως στα Κέντρα Υγείας της Ελασσόνας, των Φαρσάλων και του Τυρνάβου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
  • Πολλά Περιφερειακά Ιατρεία του νομού είναι εγκαταλελειμμένα.
  • Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την καθαριότητα στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.
  • Παρά τις σχετικές βελτιώσεις στην κάλυψη των Κέντρων Υγείας από το Ε.Κ.Α.Β, υφίστανται ακόμα σημαντικές ελλείψεις.

Με βάση τα ανωτέρω τα Κ.Υ. Φαρσάλων, Ελασσόνας, Αγιάς, Τυρνάβου και Γόννων δεν μπορούν να αντα-πεξέλθουν στο «φιλόδοξο» εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και της 5ης Υ.ΠΕ, χωρίς προσ-λήψεις ιατρών και προσωπικού, νοσηλευτριών/ών και επισκεπτριών υγείας. Οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών των Κ.Υ πλησιάζουν τις 80. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν περισσότερες από δύο εμβολιαστικές γραμμές στα Κ.Υ  και σε κάποια εξ αυτών μόνον μία. Σε ορισμένα Κ.Υ  ακόμα και με 2 εμβολιαστικές γραμμές οι ιατροί θα πραγματοποιούν 9-10 εφημερίες μηνιαίως και το λοιπό προσωπικό θα εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

  • Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Κέντρων Υγείας του νομού και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου της Λάρισας μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Τη μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων και το διορισμό, με κατεπείγουσες διαδικασίες και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων ιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Το διορισμό όλων των υποψήφιων γενικών ιατρών για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2019.
  • Τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Την άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος, με τις αποδοχές του δημοσίου.
  • Τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.