Συνάντηση Κέλλα-Παπαθανάση: Αρδευτικά έργα της επαρχίας Φαρσάλων

Η πορεία αρδευτικών έργων του νομού, η ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας και η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον αναπτυξιακό νόμο, ήταν τα θέματα της συζήτησης του αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστου Κέλλα με τον αν. Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε στον κυβερνητικό παράγοντα την πολλαπλή ωφελιμότητα του αρδευτικού δικτύου Υπέρειας Φαρσάλων, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αρδεύει περί τα 75.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο “εξόχως αναπτυξιακό”, για το οποίο ο κ. Κέλλας είχε συζητήσει εκτενώς με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε τον βουλευτή της ΝΔ ότι “το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα για να υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, μετά την επικαιροποίηση της πρότασης από τη νέα ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ”.

Να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Φαρσάλων και Τιτανίου.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, η περιοχή θα αρδεύεται κυρίως από ποσότητες νερού, που θα αξιοποιούν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις είτε είναι δημοτικές ή ιδιοκτησίας των ΤΟΕΒ και συμπληρωματικά από τις διαθέσιμες θερινές παροχές του ποταμού Ενιπέα.

Στη συνέχεια, ο αν. Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος που αφορά στην ανακατασκευή και ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εισαχθεί προς έγκριση από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ και εν συνεχεία θα προκηρυχθεί ανοικτός διεθνής διαγωνισμός από το Υπουργείο Υποδομών, ώστε να υλοποιηθεί το σημαντικό αυτό έργο», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Τέλος, ο αν. Υπουργός ενημέρωσε τον Λαρισαίο πολιτικό για την επικείμενη κατάθεση νομοθετικής διάταξης, που θα παρακάμπτει  την γραφειοκρατία και θα επισπεύδει τις διαδικασίες για τον αναπτυξιακό νόμο, με στόχο να ολοκληρώνονται εντός 45 ημερών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ένταξης περισσότερων επενδύσεων αλλά και επιπλέον θέσεων εργασίας.