Διαδικτυακή Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με πρόεδρους Κοινοτήτων: Πρόεδρος κι όχι «εκπρόσωπος» Κοινότητας

«Το μείζον που επιχειρεί η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με την αλλαγή του τρόπου εκλογής στην αυτοδιοίκηση, την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 43%, και τη διασφάλιση αυτοδυναμίας συμβούλων της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, είναι η κυβερνησιμότητα των δήμων. Ακούω με προσοχή τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις σας για τις αλλαγές σε επίπεδο κοινοτήτων. Θα τις μεταφέρω στον υπουργό Εσωτερικών και θέλω να πιστεύω ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, όπως και οι παρατηρήσεις και τα σχόλια που θα υπάρξουν μόλις το νομοσχέδιο αναρτηθεί και επισήμως στη διαβούλευση». Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην διαδικτυακή συνάντηση που είχε με την άτυπη Συντονιστική Επιτροπή της Ένωση Κοινοτήτων νομού Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αποδέχθηκε την πρόσκληση για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων και παρατηρήσεων, μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, που μετά τη διαβούλευση θα έρθει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην οποία προεδρεύει.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Δομένικου κ. Στάθης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Ευύδριου κ. Νίκος Γούσιος, ο πρόεδρος των Γιαννωτών κ. Κώστας Κώτσιας, ο πρόεδρος της Σπηλιάς κ. Νίκος Σελήνης, ο πρόεδρος του Ευαγγελισμού κ. Σπύρος Λιούρας, η  τοπική σύμβουλος Δομένικου κ. Ελένη Τσιάρα, και ο πρόεδρος του Κατωχωρίου κ. Βασίλης Βασιλόπουλος.

Βελτίωση καθημερινότητας

Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων έθεσαν στον κ. Χαρακόπουλο τους προβληματισμούς τους για το σχέδιο νόμου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κατάργηση της δυνατότητας συγκρότησης ανεξάρτητων συνδυασμών στις κοινότητες. Ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε, ότι, θα πρέπει οι κοινότητες να εκπροσωπούνται πιο αντιπροσωπευτικά στα όργανα της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, και ότι ο όρος «εκπρόσωπος» της κοινότητας είναι αδόκιμος. Ο κ. Γούσιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων ώστε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις που αφορούν τις κοινότητες για μικρά έργα και υποδομές. Ο κ. Σελήνης υποστήριξε ότι τα ανεξάρτητα τοπικά συμβούλια φέρνουν πιο κοντά τους κατοίκους με την αυτοδιοίκηση και αυτό είναι αποτελεσματικό στην βελτίωση της καθημερινότητας, ειδικά σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά όπως το δικό του, που αντιμετωπίζουν πιο συχνά έκτακτες καταστάσεις, ενώ ο κ. Κώτσιας επεσήμανε ότι η ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης προσδίδει ενότητα στις τοπικές κοινωνίες που είναι βασικός παράγοντας για την πρόοδο. Ο κ. Λιούρας τόνισε ότι οι αποκλίσεις που πραγματοποιήθηκαν στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ κοινοτικών και δημοτικών συμβούλων έδειξαν ότι ο κόσμος στις μικρές κοινωνίες ψηφίζει πρόσωπα και απαγκιστρώνεται από τα στερεότυπα των κομματικών χρωματισμών του παρελθόντος. Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι οι προτάσεις των νεότερων που συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση, όπως εκφράστηκαν από τους συναδέλφους του, θα ήταν επωφελείς για την βελτίωση στην καθημερινότητα των χωριών της επαρχίας. Τέλος, η κ. Ελένη Τσιάρα τόνισε ότι στόχος όλων είναι να υπάρχει αποτελεσματικότερη διοίκηση και κατ επέκταση καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα χωριά. Πέραν τούτων, όλοι συμφώνησαν ότι η δυνατότητα για ανεξάρτητα ψηφοδέλτια δεν πρέπει να καταργηθεί καθώς αυτή μαζί με το γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο αποτέλεσαν τα κύρια κίνητρα για να ασχοληθούν νέα πρόσωπα, σε μεγάλο ποσοστό νεότερης ηλικίας, με την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Προτάσεις στη διαβούλευση

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συζήτηση και δεσμεύτηκε όταν  αναρτηθεί το νομοσχέδιο προς διαβούλευση και πριν έρθει προς συζήτηση και επεξεργασία στην επιτροπή που προεδρεύει, να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του τηλεδιάσκεψη, όπου όσοι πρόεδροι κοινοτήτων επιθυμούν θα μπορούν να καταθέσουν τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις τους. Επίσης τόνισε ότι θα θέσει στον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη «τις αντιρρήσεις σχετικά με την εκλογή μονομελούς διοίκησης στις κοινότητες μέχρι 500 κατοίκους. Στις μέρες μας, με την ερήμωση που υπάρχει, τα χωριά των 400 και 500 κατοίκων θεωρούνται κεφαλοχώρια και συμφωνώ ότι πρέπει να έχουν τοπικό συμβούλιο. Επιπλέον, θεωρώ άστοχη τη μετονομασία του προέδρου σε “εκπρόσωπο” των κοινοτήτων. Πιστεύω ακόμη ότι θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις αρμοδιότητες των κοινοτήτων, ζήτημα που έχω αναδείξει και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου». Τέλος, προέτρεψε τους συνομιλητές του να συμμετέχουν στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ σημείωσε πως «είναι ενθαρρυντικό και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας ότι με αφορμή την ξεχωριστή κάλπη και τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, νέοι άνθρωποι τόσο σε ηλικία όσο και σε ιδέες αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση και να αντιμετωπίσουν τα ουκ ολίγα προβλήματα της καθημερινότητας στα χωριά μας».