Σχέδιο για “επιστρεπτέα εξπρές” εντός του Φεβρουαρίου – Ποιοι θα λάβουν ενίσχυση

Σχέδιο για να υπάρξει ένας μη προγραμματισμένος γύρος στην επιστρεπτέα προκαταβολή εντός του Φεβρουαρίου επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών. Η οικονομική ενίσχυση -και πάλι μη επιστρεπτέα σε ποσοστό 50%- προγραμματίζεται να δοθεί με κριτήριο την μεταβολή των εσόδων κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι το χρήμα θα κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει κλειστές μέσα στις πρώτες εβδομάδες του χρόνου και ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης ο οποίος -όπως και τα γυμναστήρια, τα σινεμά κλπ- δεν έχει λειτουργήσει ούτε μια ημέρα μέσα στον Ιανουάριο.

Δεδομένου ότι η σύγκριση θα γίνει με τον Ιανουάριο του 2020 (ή τον μέσο μηνιαίο τζίρο του 1ου τριμήνου του 2020 κατά τον οποίο η αγορά λειτουργούσε με εξαίρεση τις τελευταίες 20 ημέρες του Μάρτη- η μείωση του τζίρου θα είναι πολύ μεγάλη και κατά συνέπεια θα προκύψει και αυξημένη οικονομική ενίσχυση. Σe δημοσιονομικό επίπεδο, η επιβάρυνση θα είναι από μηδενική έως πολύ μικρή καθώς θα αξιοποιηθούν πόροι από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή που “περίσσεψαν”. Για την 5η φάση της επιστρεπτέας, είχαν “δεσμευτεί” 1,5 δις. ευρώ.

Ωστόσο, η διαδικασία πληρωμών ολοκληρώνεται -εκκρεμούν μόνο μερικές χιλιάδες τελικές αιτήσεις- και το ποσό δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 1,2 δις. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 300 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχτεί η χρηματοδότηση του νέου γύρου.

Μέχρι τώρα, ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι θα οργανωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 6 για να καλύψει τις απώλειες εσόδων ολόκληρου του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση της “επιστρεπτέας εξπρές” καθώς με αυτό τον τρόπο τα χρήματα θα πέσουν άμεσα στην αγορά, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

Στην πραγματικότητα θα είναι ένα ακόμη μέτρο στήριξης της εστίασης που θα έρθει να προστεθεί στα όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ (σ.σ ενδιαφέρει μόνο τα καφέ) αλλά και για το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών το οποίο όμως θα υλοποιηθεί αργότερα την άνοιξη.

Η διαδικασία για την επιστρεπτέα εξπρές -εφόσον υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο- θα ξεκινήσει αμέσως μετά το κλείσιμο της 5ης φάσης που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στην εβδομάδα που ξεκινάει. Ουσιαστικά δηλαδή, το προσκλητήριο θα γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου ώστε οι αιτήσεις και οι πληρωμές να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου

Πηγή: thetoc.gr