Ε. Λιακούλη: «Oι Πρόεδροι Κοινοτήτων, είπαν μεγάλες και πικρές αλήθειες!»

Με μια νέα πρωτοβουλία της, σε συνέχεια των κύκλων συναντήσεών με τους φορείς, που άνοιξε  η βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ένωσε όλους τους Προέδρους Κοινοτήτων του νομού Λάρισας, σε μια οργανωμένη τηλεδιάσκεψη, που δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν όλοι, να αποτυπώσουν τη καθημερινότητά τους, αλλά και να τοποθετηθούν στο θέμα «Νέος εκλογικός  νόμος και αλλαγές που προωθούνται για τις Κοινότητες».

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Γιαννακόπουλος ,  παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης του νομού, παρατηρητές-συνεργάτες του Υπουργείου Εσωτερικών και συμμετείχαν οι  κοινοτικοί αιρετοί: Κούκας Γεώργιος (Αγιά), Πατσαβούρας Στέφανος (Μεταξοχώρι), Λάμπρου Ευάγγελος (Μεγαλόβρυσο),  Κεραμεύς Δημήτρης (Ποταμιά), Δολμές Ευάγγελος (Δήμητρα), Νάστου Ευαγγελία (Μαρμαρίνη), Τζιντζιράκος  Βασίλης (Μελιβοία), Τζίκας Χρήστος (Σκλήθρο), Λέτσιος Βασίλης (Σωτηρίτσα), Κώτσιας Κωνσταντίνος (Γιαννωτά), Ψωμιάδης Ευστάθιος (Δομένικο), Λιούρας Σπυρίδων (Ευαγγελισμός),  Κατσίβελος Νικόλαος (Καρυά), Φωτίου Δημήτριος (Συκιά), Παναγούλης  Κωνσταντίνος (Νίκαια),  Κατσικάρης Κωνσταντίνος (Γαλήνη), Αράπης Ηλίας (Ελευθέριο), Διάλλας Κωνσταντίνος (Ν.Περιβόλι),  Δαλαμπύρας Γρηγόρης (Πλατύκαμπος), Μακρυγιάννης Γιώργος (Όσσα), Σελλήνης Νικόλαος (Σπηλιά),  Τσανάκας Γεώργιος (Δαμάσι), Γιαννούλας Μιχάλης (Ροδιά), Γρίβας Φώτης (Αγ. Γεώργιος), Ακρίβος Ηλίας (Αμπελιά), Βασιλόπουλος Βασίλης (Κατωχώρι), Γούσιος Νικόλαος (Μ. Ευύδριο), Kατσανάκας Αντιπρόεδρος (Χαλκιάδες), Μητράκας Γεώργιος (Αμυγδαλέα), Δαβλέρης Ιωάννης (Γιάννουλη), Φονιάς  Βάιος (Κουτσόχερο), Αγγελής Ευθύμιος  (Λουτρό), Γιαννουλέα Χριστίνα, Σκαμπαρδώνης Θωμάς (Πύθιο), Βαρνάς Θωμάς (Καλλιθέα), Νταγγαράς Δημήτρης (Ελευθεραί) και ο Καραφέριας Αχιλλέας (Ανατολή).

Εξαρχής, διακηρυγμένος στόχος της εκδήλωσης, από πλευράς της διοργανώτριας Ευαγγελίας Λιακούλη, ήταν η διατύπωση των απόψεων των κοινοτικών αιρετών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «δεξαμενή ιδεών», την οποία η βουλευτής σκοπεύει να επικοινωνήσει προς όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το σχέδιο νόμου που έχει διαρρεύσει από το Υπουργείο Εσωτερικών και υποβιβάζει σοβαρά και μέχρι…εξαφανίσεως τον θεσμό των Κοινοτήτων.

Όλοι οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του νομού αποτύπωσαν την καθημερινότητά τους με μελανά χρώματα, μίλησαν για το όραμά τους και τη ματαίωσή τους, για το ότι πολλοί νιώθουν ζητιάνοι αιτούμενοι τα στοιχειώδη, διατυπώνοντας παράλληλα επιχειρήματα για το πόσο πραγματικά απαραίτητο είναι να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο με μικρή χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ, συμμετοχή με ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο των Προέδρων και δυνατότητα να είναι αποτελεσματική η παρουσία τους στις κοινότητες.

Για τη συγκεκριμένη συνάντηση η Κοινοβουλευτική Τομέαρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε :

« Δεν ήμουν ανυποψίαστη για το τί συμβαίνει στα χωριά μας, ειδικά στα πιο μικρά. Απλώς επιβεβαίωσαν την εικόνα οι Πρόεδροι. Λακκούβες στους δρόμους, γεμάτα χορτάρια και σκουριασμένες σήτες τα κοιμητήρια, παρατημένες οι πλατείες μέσα στο χορτάρι με σιντριβάνια ξερά και βρώμικα, χωρίς ένα κλειστό χώρο συγκέντρωσης των Ανθρώπων της περιοχής… Κάποιοι σύλλογοι με φιλότιμο, προσπαθούν να «αναστήσουν», τον «ασθενή» που δείχνει ότι δεν μπορεί να ανακάμψει. Από την άλλη, συζητάμε διαρκώς  για την ενίσχυση της αποκέντρωσης και την αποτροπή της ερημοποίησης της υπαίθρου,  για κίνητρα που πρέπει να δώσουμε στους κατοίκους των χωριών να μείνουν στον τόπο τους  και στα νέα παιδιά να προτιμήσουν την ύπαιθρο και να επιστρέψουν σ’αυτή. Υποκρισία,  χωρίς τέλος! Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, τόσο στο νομό όσο και στην επικράτεια, περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την καθημερινότητά τους, είπαν ξεκάθαρα ότι νιώθουν ζητιάνοι για τα πιο απλά και εύκολα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν , πολλοί από αυτούς γίνονται οι εργάτες που λείπουν για να ανοίξουν μονοπάτια ή να καθαρίσουν τα κοιμητήρια και βεβαίως ότι ο ρόλος τους είναι μόνο εισηγητικός και ποτέ αποφασιστικός. Πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά για αυτά που καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο οι Πρόεδροι. Η Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα, οφείλουν να ακούσουν τις πικρές και μεγάλες αλήθειες, που αυτοί οι αυτοδιοικητικοί καταθέτουν. Ας μην κρυφτούμε πίσω από ανύπαρκτους κινδύνους περί δήθεν δημιουργίας τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης  και άλλα συναφή. Η ίδια η ζώσα πραγματικότητα, δείχνει το δρόμο της μη υποβάθμισης των Κοινοτήτων . Εκτός κι αν έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά : όταν πρόκειται για δήμους και περιφέρειες να μιλάμε για αρμοδιότητες, πόρους και αποκέντρωση και όταν μιλάμε για «εσωτερική» αποκέντρωση» να μην θέλουμε να ανταποκριθούμε. Πολύ σοβαρά θα πρέπει να σταθούμε στο θέμα. Μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και κομματικές επιλογές , πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ενωμένοι και κυρίως , αληθινοί. Το θέμα έχει  βάθος και ουσία. Κι εμείς έχουμε ευθύνη».