Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: « Μεγάλες αλλαγές για τις Κοινότητες, χωρίς αυτές να ακουστούν !»

Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται, μια ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη, με αθρόα συμμετοχή όλων των Προέδρων των Κοινοτήτων του Νομού Λάρισας, που διοργάνωσε με πρωτοβουλία της η βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, με θέμα  «Νέος εκλογικός  νόμος και αλλαγές που προωθούνται για τις Κοινότητες», και η οποία ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα.

Στόχος της διοργανώτριας είναι να εκφραστούν οι Κοινότητες του νομού, σχετικά με τις νέες, μεγάλες αλλαγές που ανακοίνωσε ήδη του Υπουργείο Εσωτερικών και να τεθούν τα τρέχοντα και κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τις Κοινότητες της περιοχής μας, καθώς και οι προτάσεις και ενέργειες που απαιτούνται άμεσα, για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτουν.

Στην εισήγησή της η βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής :

«Ευχαριστώ όλους για την μεγάλη ανταπόκρισή σας και το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε, που με γεμίζει αισιοδοξία για την αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε.

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά, κουβαλώντας ένα αρνητικό αποτύπωμα από την προηγούμενη

Η πανδημία στοίχειωσε τον κόσμο, τη χώρα και τον τόπο μας, οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους όλη την ανθρωπότητα, άλλαξε τον κόσμο, «δοκιμάζοντας» σοβαρά μοντέλα διοίκησης, συστήματα υγείας αλλά και θεσμούς και ελευθερίες.

Το εμβόλιο φέρνει την ελπίδα, αλλά σίγουρα ακόμη είμαστε στη δίνη της κρίσης, με μεγάλες προκλήσεις, αλλά και άλλες, νέες δοκιμασίες μπροστά μας

Οι προκλήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας.

Εξίσου δυναμικά θέτουν και τη συζήτηση για την επόμενη μέρα, μετά την καταπολέμηση του ιού.

Πώς διαμορφώνεται πλέον το σκηνικό της αυτοδιοίκησης στη χώρα;

Πώς λειτουργούν τα θεσμικά όργανα και τί ακριβώς χρειάζεται ο τόπος και οι πολίτες ;

Σε ποια κατεύθυνση οδηγούμε την Αυτοδιοίκηση ; Αποκεντρώνουμε ή συγκεντρώνουμε, σε κάθε επίπεδο, πόρους και εξουσία;

Γνωρίζετε ότι υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση επί 25 συνεχή χρόνια και γνωρίζω αρκετά καλά  τα ζητήματα που την απασχολούν. Τώρα στο Κοινοβούλιο, με την ιδιότητα της Τομεάρχη Εσωτερικών και Αυτοδιοίκησης, αντιλαμβάνομαι ότι χρειαζόμαστε οργάνωση στο λόγο μας, πλαίσιο για τα θεσμικά ζητήματα, συγκεκριμένες προτάσεις.

Χρειαζόμαστε ανοιχτό διάλογο, καλοπροαίρετο και εσάς,  πραγματικούς πρωταγωνιστές να προτείνετε λύσεις, να συνεισφέρετε σε ιδέες και να κινητοποιήσετε δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις και λύσεις με γνώμονα την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ισότητα ευκαιριών, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας,με   Κοινωνική συμμετοχή

Αυτός είναι ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσής μας, ενωμένοι όλοι, με τελικό στόχο τη σφυρηλάτηση ενός ενιαίου αρραγούς αυτοδιοικητικού μετώπου, με αλληλεγγύη και δυναμική .

Θέλω σήμερα να ακούσω εσάς.

Τα θεσμικά ζητήματα της Κοινότητας, της λειτουργίας σας, του νέου σχεδίου νόμου , της νέας μέρας που ετοιμάζεται

Το υπουργείο προωθεί μεγάλες αλλαγές για τις Κοινότητες, όπως :

κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων
κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου
περιορισμό του αριθμού των τοπικών συμβούλων
ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων πληθυσμιακά Κοινοτήτων
μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών
διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους
υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων

Το μεγάλο ερώτημα είναι : αυτή η αλλαγή που προωθείται,  θα βοηθήσει ή θα ερημώσει τα χωριά μας;

Θα αναβαθμίσει ή θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία;

Θα προσελκύσει ή θα αποτρέψει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων;

Όλα αυτά αφορούν και συνιστούν την αυτοδιοίκηση που πρωταρχικό σκοπό έχει να δώσει στους πολίτες λύση στα προβλήματά τους, να είναι δίπλα τους και κοντά τους.

Αυτή η αλλαγή, θα το πετύχει αυτό ;;

Ευχαριστώ όλους σας για την μεγάλη συμμετοχή σας, ευχαριστώ τον συντονιστή της συζήτησης δημοσιογράφο κ.  Γιάννη Γιαννακόπουλο, όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της περιοχής μας και τους δημοσιογράφους που τα εκπροσωπούν εδώ, που είναι πάντα παρόντες, με γνήσιο και ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο και τους πολίτες, καθώς και τους επιστήμονες – σημερινούς παρατηρητές της συζήτησης, για την καταγραφή και κωδικοποίηση των θέσεων και των απόψεων που θα εκφραστούν . Για να μην πάει τίποτε χαμένο, από όλα όσα πολύτιμα θα συνεισφέρετε στη συζήτησή μας.

Ήρθα για να σας ακούσω, οπότε ο λόγος σε όλους εσάς».