Θησαύριζαν εξαπατώντας τράπεζες των ΗΠΑ: Οι εικονικές εταιρείες, οι χρεώσεις και το ξέπλυμα

Νόμιζαν ότι ποτέ δεν θα αντιληφθεί κάποιος την απάτη τους. Έβγαζαν εκατομμύρια, εκμεταλλευόμενοι τα κενά στο τραπεζικό σύστημα. Δεν έπαιρναν προφυλάξεις και 13 άτομα έπεσαν στα χέρια των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο επιχείρησης της Europol.

Οι απατεώνες ταξίδευαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκεί έστηναν εικονικές εταιρείες. Έμεναν για μικρό χρονικό διάστημα και με μεταφορές χρημάτων από τη χώρα μας είχαν καταφέρει να εμφανίζονται ότι έχουν κύκλο εργασιών και έπαιρναν πιστωτικές κάρτες από τα τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια έκαναν εικονικές χρεώσεις των 10.000 και 12.000 ευρώ με τις αυτές τις κάρτες στην Ισπανία. Λόγω της διαφοράς ώρας, οι χρεώσεις έπαιρναν την προέγκριση από την Αμερική και μέσα σε λίγες ώρες είχαν χρεώσει τις κάρτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ζημιώνοντας τις τράπεζες.

Η έρευνα στην Ελλάδα

Αρχικά, μέσω τις Europol ζητήθηκαν πληροφορίες για τους δεκατρείς από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές. Τον περασμένο Ιούνιο, όμως, οι ύποπτοι επέστρεψαν στη χώρα μας, προκειμένου να συνεχίσουν το ξέπλυμα του χρήματος, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τέσσερις μήνες τους έθεσαν υπό παρακολούθηση. Κατέγραφαν τις κινήσεις και τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους, με αποτέλεσμα να συλλέξουν όλα τα στοιχεία και να τους περάσουν χειροπέδες με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Τώρα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα αποφασίσει εάν οι δεκατρείς κατηγορούμενοι θα εκδοθούν στην Ισπανία, προκειμένου να δικαστούν.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης της Europol έγιναν συνολικά 105 συλλήψεις, ενώ υπολογίζεται ότι η ζημία για τα τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπερνά τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: huffingtonpost.gr