DIGEA: Την Παρασκευή η δεύτερη ψηφιακή μετάβαση για περιοχές στην κεντρική Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ψηφιακής μετάβασης στο ανατολικό –ηπειρωτικό και νησιωτικό- τμήμα της χώρας, επόμενοι γεωγραφικοί σταθμοί της ΕΡΤ και της DIGEA για τη μετάβαση στις τελικές, διεθνώς κατοχυρωμένες, συχνότητες είναι η Λάρισα, η Μαγνησία, η Σκύρος, οι Σποράδες καθώς και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας και της Καρδίτσας.

Πότε θα γίνει;

Η μετάβαση σε αυτές τις περιοχές θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ΚΥΑ και το κοινό χρονοδιάγραμμα των δύο ψηφιακών παρόχων, τις πρώτες πρωινές ώρες  της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2021 και τα Κέντρα Εκπομπής που θα επηρεαστούν είναι: Πήλιο, Σωρός, Σκιάθος, Σκόπελος και Σκύρος.

Γιατί γίνεται αυτό;

Αυτή η μετάβαση πραγματοποιείται βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι τηλεοπτικοί σταθμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα εκπέμπονται στις τελικές διεθνώς κατοχυρωμένες συχνότητες ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται φάσμα για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G, που θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Στο νομό Λάρισας

Στο μεγαλύτερο μέρος του ν. Λάρισας οι κεραίες “βλέπουν” προς τον κέντρο εκπομπής “Δοβρούτσι”, όπου η ψηφιακή μετάβαση θα γίνει στις 13 Ιουλίου 2021. Ωστόσο υπάρχουν οικίες που έχουν στρέψει για γεωργαφικούς λόγους τις κεραίες προς Πήλιο ή έχουν διπλή κεραία που λαμβάνει και από τα δυο κέντρα εκπομπής “Πήλιο” και “Δοβρούτσι” ταυτόχρονα. Για να αποφευχθεί το μαύρο οι τηλεθεατές των περιοχών αυτών θα πρέπει να προβούν σε επανασυντονισμό των δεκτών τους στις νέες συχνότητες και δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε αγορά νέου εξοπλισμού, ενώ όσοι τηλεθεατές διαθέτουν δέκτη High Definition (τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή) θα μπορούν να παρακολουθούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας και σε Υψηλή Ευκρίνεια.

Θα επηρεάσει άλλες υπηρεσίες;

Θα επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες (π.χ. υπηρεσίες streaming, online gaming κ.τ.λ.) για τις οποίες χρησιμοποιώ την τηλεόρασή μου; Η απάντηση είναι όχι, καθώς η μετάβαση αφορά μόνο στο τηλεοπτικό σήμα.