Νέα κινητοποίηση της ΕΟΑΣΚ: «Άρση άμεσα των αδικιών του ΕΛΓΑ και αποζημίωση 100% στους πληγέντες αγρότες» (vid)

«Άμεση αποκατάσταση των πολλών αδικιών που συνέβησαν κατά τις εκτιμήσεις του μεγέθους των καταστροφών του «Ιανού» από γεωπόνους του ΕΛΓΑ και καταβολή αποζημιώσεων που καλύπτουν στο 100% την χαμένη παραγωγή των πληγέντων», απαιτεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η οποία σήμερα (Τετάρτη 3/2), το πρωί πραγματοποίησε μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πόλη.

Όπως αναφέρει το karditsalive.net, οι αγρότες αρχικά συγκεντρώθηκαν με πολλά αγροτικά αυτοκίνητα και Ι.Χ. στον χώρο της εμποροπανήγυρης, στο βόρειο περιφερειακό και στη συνέχεια οργάνωσαν κομβόϊ το οποίο με κορναρίσματα διέσχισε κεντρικές οδικές αρτηρίες της Καρδίτσας.

Στην αυτοκινητοπομπή προπορεύονταν ένα τρακτέρ που κορνάριζε συνεχώς και ακολουθούσαν τα άλλα οχήματα στο ίδιο ηχητικό μοτίβο έχοντας αναμμένα τα φώτα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τον βασικό σκοπό της σημερινής νέας διεκδικητικής δράσης.

Σε σύντομη ομιλία του προς τους διαμαρτυρόμενους, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας τόνισε ότι «τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του «Ιανού» που ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες δεν έχουν καμία σχέση με όσα υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του μετά την πλημμύρα πριν τέσσερις μήνες στην Καρδίτσα… Διότι δεν δίνουν δίκαιες αποζημιώσεις, αλλά ούτε καλύπτουν στο 100% τις ζημιές. Έχουν γίνει πάρα πολλές αδικίες και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ κατάφερε τελικά να διαχωρίσει τους αγρότες σε ευνοημένους και αδικημένους».

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ είπε ότι κατατέθηκε υπόμνημα στον Οργανισμό για διόρθωση των αδικιών που έγιναν, αλλά απάντηση δεν έλαβε μέχρι σήμερα.

Επίσης, επισήμανε ότι η Διοίκηση του ΕΛΓΑ φάσκει και αντιφάσκει σε ότι έχει σχέση με την προσκόμιση τιμολογίων για να υπολογιστούν αποζημιώσεις, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του «από πότε μετράται το εισόδημα των αγροτών για τις αποζημιώσεις»;

Κλείνοντας ο κ. Τζέλλας επανέλαβε το μεγάλο αίτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος «αποτελεί τροχοπέδη στις πλήρεις αποζημιώσεις των αγροτών από θεομηνίες» και υπογράμμισε πως «όσο περνάει ο καιρός δυστυχώς αναδεικνύονται νέα προβλήματα και οι αγρότες θα πρέπει να διεκδικούν συνεχώς λύσεις σε αυτά, όσο μεγάλος και αν είναι ο αριθμός τους».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ ενημέρωσε ότι περιμένει απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να κλειστεί (μέχρι το τέλος της εβδομάδας), συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, στη βάση της σχετικής προτροπής του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν το περασμένο Σάββατο 30/1, εν μέσω της περιοδείας του στην Καρδίτσα.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο αιτημάτων της ΕΟΑΣΚ είναι:

 • Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Σε όλους τους παραγωγούς να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες.
 • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου, στη Σκοπιά Φαρσάλων, κλπ, την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, γάλα κλπ.
 • Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.
 • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
 • Να δοθούν σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιδοτούμενα προγράμματα ως 100% για αντικατάσταση πεπαλαιωμένου στόλου, αγροτικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.
 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.
 • Να δοθεί σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιστρεπτέα προκαταβολή.
 • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.
 • Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
 • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, η αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες μας».

Πηγή: karditsalive.net

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!