Κέλλας: «Βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τέλος οι “αιώνιοι” φοιτητές»

«Δεν είναι δυνατόν βάση εισαγωγής μαθηματικού τμήματοςπανεπιστημίου να φτάνει στο 3,1, γεωγραφίας στο 3,9 και δασολογίας στο 0,6 στα 20! Δεν είναι αυτός ο σκοπός των πανελλαδικών εξετάσεων ούτε μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι αναδεικνύοντας ως επιτυχόντες υποψηφίους που δίνουν λευκή κόλλα

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, μέσω τηλεδιάσκεψης, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, αναφορικά με τις βάσεις εισαγωγής και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, προσθέτοντας:

«Καθιερώνουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων και, στη συνέχεια, όσοι αποτυγχάνουν, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όποιο άλλο τμήμα επιθυμούν και διαθέτει κενές θέσεις.

Τα τμήματα και οι σχολές θα λειτουργούν με ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών και οι θέσεις, που καταλαμβάνονταν μέχρι πρότινος από φοιτητές-φαντάσματα, θα διατίθενται πλέον σε εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν και να σπουδάσουν.

Συγχρόνως, κάθε υποψήφιος θα μπορεί να συμπληρώσει παράλληλο μηχανογραφικό για την κατάληψη θέσεων κατάρτισης σε δημόσιο ΙΕΚ».

Αναφορικά με τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών και τη χρονική διάρκεια των σπουδών, ο κ. Κέλλας, διευκρίνισε:

«Τα  4+2 και 5+3 έτη θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τους φοιτητές, ώστε να τελειώνουν στην ώρα τους και να προγραμματίζουν συγκροτημένα τη μετέπειτα πορεία τους.Ωστόσο, ο μέγιστος αυτός χρόνος σπουδών αυξάνεται με κοινωνικά κριτήρια, όπως με διπλασιασμό του χρόνου σπουδών για εργαζόμενους, με δυνατότητα διακοπής σπουδών για δύο χρόνια και βέβαια με την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας σπουδών για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή προσώπου του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος».

Περαιτέρω, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ εστίασε στις διατάξεις του νομοσχεδίου σε σχέση με την ασφάλεια των πανεπιστημίων, που προβλέπουν την περίφραξη και εποπτεία των ακαδημαϊκών χώρων, ελεγχόμενη είσοδο φοιτητών, διδασκόντων και λοιπού προσωπικού, καθώς και τη δημιουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) που θα αποτελούνται από αστυνομικούς.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρ. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔσημείωσε:

«Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνησή μας υλοποιεί έναν ακόμη προγραμματικό της στόχο, σε σχέση με την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων και την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο».

Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/SJ0VEqwOvR4