Ε. Λιακούλη: «Άκρως ταξική, η κυβερνητική πολιτική για τους ιδιοκτήτες Φωτοβολταϊκών Στέγης»

Στη Βουλή έφερε το μείζον ζήτημα του οικονομικού αδιεξόδου τουλάχιστον 40.000 πολιτών που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά στέγης, μεταξύ των οποίων , πολλοί και  από το νομό Λάρισας, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα, αναδεικνύοντας το γεγονός πως για την παρούσα κυβέρνηση οι ενεργειακές πολιτικές, αν δεν υποβοηθούν τα μεγάλα συμφέροντα, απλώς δεν αποτελούν …προτεραιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο και όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής:

«Οι μικροί οικογενειακοί ιδιοκτήτες-επενδυτές Φωτοβολταϊκών Στέγης, οι οποίοι ανέρχονται περί τους 40.000 σήμερα σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από τη στιγμή που με τον πρόσφατο Ν.4759/2020 του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και συγκεκριμένα με το άρθρ. 157 και τις νέες περικοπές που αυτό προβλέπει, μαθηματικά, οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο. Χαρακτηριστική μάλιστα, είναι η παρατήρηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ), ότι πλέον τα μικρά Φωτοβολταϊκά Στέγης, μετά τις μειώσεις που επήλθαν το 2014, επιβαρύνονται τώρα και με οριζόντια εισφορά 6%, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μεγάλα Επιχειρηματικά Πάρκα. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, δεν βοηθάει και σχετική Υπουργική Απόφαση περί  «Προσθήκης νέων κατηγοριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.» η οποία μειώνει σε 6kW τη μέγιστη ισχύ τους , αντί για 10kW.

Στη βάση των παραπάνω, γίνεται προφανές πως με τις αλλαγές αυτές καθίσταται πλέον οικονομικά ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες η διατήρησή των υπαρχόντων Φωτοβολταϊκών Στέγης, όπως βέβαια και η  εγκατάσταση νέων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας.

Συνεπώς και κατόπιν των ανωτέρω ρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι τάσσεται περισσότερο με την πλευρά των λίγων, μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων, αφού παραμερίζει τις ανάγκες και παραγνωρίζει το συμφέρον των πολλών μικρών ιδιοκτητών/επενδυτών Φωτοβολταϊκών Στέγης.

Ωστόσο, η τεχνολογία των Φωτοβολταϊκών Στέγης σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα πλεονεκτεί, αφού παρέχει στα ελληνικά νοικοκυριά τη δυνατότητα να μετατρέπονται εκτός από καταναλωτές και σε παραγωγούς της ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς αξιοποιώντας την εκτεταμένη ηλιοφάνεια.

Δεδομένου ότι η ενεργειακή και οικονομική ενίσχυση των μικρών νοικοκυριών θα έπρεπε να προέχει ως επιλογή της οποιαδήποτε κυβέρνησης, κι όχι μόνο της παρούσας και δεδομένου ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, εάν τοποθετούνταν Φωτοβολταϊκά στις στέγες όλων των κτιρίων της χώρας, θα μπορούσε να καλυφθεί το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ρωτώ το νέο Υπουργό αφενός σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον δεν θα είναι οικονομικά ασύμφορη η επένδυση των μικρών ιδιοκτητών-επενδυτών σε Φωτοβολταϊκά Στέγης και αφετέρου αν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις προθέσεις του, η επανεξέταση και η διόρθωση των ανωτέρω κακώς κειμένων, εξαιρώντας τους από την περικοπή του 6%».