Τι αναφέρει η ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων για τον προϋπολογισμό του δήμου

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων για τον προϋπολογισμό του Δήμου Φαρσάλων επισημαίνονται τα εξής: 

“Άλλος ένας προϋπολογισμός  που αποδεικνύει την υποταγή του και τη συμμόρφωση της Οικονομικής  πολιτικής του Δήμου Φαρσάλων  στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό και θεσμικό ΄πλαίσιο που εποπτεύει το Οικονομικό  Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο Υπουργείο  μέσα από ένα ευρύτατο πλαίσιο συμμόρφωσης που αφορά  όργανα και εργαζόμενους. Με άλλα λόγια ,και ο δήμος Φαρσάλων βρίσκεται κάτω από την γενικότερη ομπρέλα της Οικονομικής πολιτικής του κράτους ,της κυβέρνησης ΝΔ.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί nα δώσει κάποιες ανάσες στον Φαρσαλινό λαό και να παλέψει αυτήν την αντιλαϊκή ,όπως την χαρακτηρίζουμε εμείς  πολιτική .  Όμως ,από όλα τα δεδομένα και την συζήτηση για τον προϋπολογισμό  του Δήμου του 2021 το αποτέλεσμα είναι  ότι ο Δήμαρχος και η παράταξή  του ούτε μπορούν  αλλά και ούτε θέλουν να παλέψουνε  , να κοντραριστούν , γιατί συμφωνούν με την κυρίαρχη  πολιτική΄  της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε εισπρακτικές υπηρεσίες υπηρετώντας τους κρατικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων σημερινών και χθεσινών , της ΕΕ και αυτών που κατέχουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη ,και την ίδια στιγμή η υπερφορολόγησh της εργατικής τάξης μέσων των Δήμων γιγαντώνεται.

Ας τα πάρουμε με την σειρά, για τον προϋπολογισμό του 2021 .

Τα έσοδα από  φόρους του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2021 φτάνουν το ποσό των 47,8 δις  ευρώ. Το 93% αυτών προέρχονται από τα εργατικά -λαϊκά στρώματα ,από αυτούς δηλαδή΄ που το εισόδημα έχει μειωθεί΄(δημόσιους – ιδιωτικούς υπαλλήλους ,αγρότες ,άνεργους ,συνταξιούχους)..Όλοι οι Δήμοι της χώρας θα μοιραστούν 1,914δις  ευρώ μέσω (ΚΑΠ) κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, την στιγμή που για την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών τύπου (RAFALΕ)που θα καλύψουν ανάγκες  των Νατοϊκών σχεδιασμών  στην περιοχή μας θα είναι 2,5 δις.  Ενώ τα έσοδα του κράτους από την φορολογία αυξάνονται δεν μεταβιβάζονται τα αντίστοιχα  ποσά που πρέπει στους Δήμους με συνέπεια οι Οικονομικοί πόροι που δεν έχουν αποδοθεί΄ στους Δήμους και στον δικό μας  Δήμο ,όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι πολλά εκατομμύρια. Αυτή η πολιτική εκφράζεται  στον προϋπολογισμό σήμερα  στον Δήμο μας, οι ΚΑΠ να είναι καθηλωμένοι  εδώ και χρόνια, δηλαδή και η Τακτική Κρατική Χρηματοδότηση  να μειώνεται 300 εκατομμύρια ευρώ , και οι δαπάνες για κοινωνικές παροχές να μειώνονται στο 1/3.
Είναι σκάνδαλο η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στους δήμους ,χωρίς  να μεταφέρει τους αντίστοιχους πόρους. Ο Δήμος  μας θα έπρεπε να  διαμαρτύρεται, να διεκδικεί και να εγκαλεί την κυβέρνηση για αυτή την κατάσταση.
Μιλάμε για Έσοδα από Ανταποδοτικά  τέλη-ίδια έσοδα, που είναι το σημαντικότερο μέρος των τακτικών Εσόδων του Δήμου.
Το ΚΚΕ η Λαϊκή Συσπείρωση σε όλη την Ελλάδα, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα έχουμε κατεύθυνση και διεκδικούμε την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για λειτουργία των Υπηρεσιών (καθαριότητας, υγείας, πρόνοιας, αθλητισμού, πολιτισμού κ.λπ.) του Δήμου μας και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την απαίτηση να φορολογηθούν το μεγάλο κεφάλαιο και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν.

Έχουμε τα τακτικά έσοδα, του προϋπολογισμού που προέρχονται από φόρους και τέλη που πληρώνουν οι Φαρσαλινοί πολίτες  που το 70% δεν έχει σχέση με την φορολογική του  δυνατότητα του νοικοκυριού, πληρώνει βάση των τετραγωνικών, για κατοικία, επαγγελματικούς χώρους  τιμή που εσείς αποφασίζεται, η οποία έχει την μορφή κεφαλικού φόρου ,και με αυτόν τον τρόπο  αλυσίδες ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ, Βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρήσεις,  μεγαλοαγρότες, να πληρώνουν το ίδιο με το μπακάλικο της γειτονιάς, τον καταστηματάρχη, τον συνταξιούχο, οικοδόμο, τον απολυμένο άνεργο και αγρότη.
Είναι σημαντικό να αναφερθούμε ότι  στην έκθεση  του κρατικού προϋπολογισμού αναγνωρίζεται ότι το 2021 θα είναι μειωμένη ως σύνολο η κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά σε όλους τους Δήμους της χώρας 250 εως 300εκατομμύρια,και αντιστάθμισμα της  παραπάνω μείωσης  η κυβέρνηση της ΝΔ προβλέπει ότι θα αυξηθούν τα “ίδια έσοδα” των Δήμων , και αυτό θα το πετύχουν με την λεγόμενη διασταύρωση  τετραγωνικών που γίνεται από τους Δήμους  και με ΕΝΦΙΑ  και ΤΑΠ. Αυτή είναι μία ρύθμιση ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ-που φυσικά στηρίζει και ΝΔ και η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Σήμερα όχι μόνο είναι αναγκαίο, αλλά επιβάλλεται – να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια από τον Δήμο για να υλοποιηθούν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών με εισόδημα κάτω των 12000 ευρώ και τέτοια κατεύθυνση δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό.
Η μεγάλη ευθύνη του Δήμου μας είναι πως στήριζε και στηρίζει αυτές τις αλλαγές που επιβάλλουν,
Απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ανταποδοτικότητα παντού, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τα 8μηνα τα 2μηνα να τα έχουνε δεχτεί ως καθεστώς.
Όσων αφορά την διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού έχει φτάσει στο ακραίο της  αντιδημοκρατικότητας, και ο λόγος, ότι οι ειδικοί εγκύκλιοι από το Υπουργείο Εσωτερικών η Εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το Υπουργείο  Οικονομικών να είναι  ολόκληρο κατασταλτικό πλαίσιο συμμόρφωσης στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και φορομπηξίας.
Να ποια είναι  η ανάπτυξη και ποιος την πληρώνει  τελικά στον κάθε προϋπολογισμό. Με την πολιτική σας οι λίγοι  έχοντες και κατέχοντες του τόπου μας βιομήχανοι, αλυσίδες  ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ, κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρηματίες  μεγαλοαγρότες, να παραμένουν ανέγγιχτοι από την πολιτική σας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων για αυτούς τους  λόγους καταψηφίζει τον  Προϋπολογισμό  και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 γιατί ακολουθείται και στηρίζεται την πολιτική της κυβέρνησης της Ε.Ε, γιατί δεν έχουν στόχο ένα καλύτερο αύριο των κατοίκων του Δήμου μας”.