Κυρ. Μητσοτάκης: Προσβασιμότητα – εγγειοβελτιωτικά έργα – ορεινή Ελλάδα οι κυβερνητικές προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη (vid)

«Το συμπέρασμα που αποκόμισα από τη νέα επίσκεψή μου στην Καρδίτσα είναι ότι μετά τον καταστροφικό μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», το κράτος ήταν παρών και προέβη σε όλες τις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων κατοίκων της περιοχής»,
επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που είχε σήμερα αργά το μεσημέρι, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας, με αρμόδιους Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, αιρετούς άρχοντες της αυτοδιοίκησης και τοπικούς εκπροσώπους του αγροτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο ίδιος συνόψισε το κυβερνητικό σχέδιο για την τοπική ανάπτυξη σε τρείς θεματικές ενότητες, την προσβασιμότητα, την εκτέλεση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων και την στήριξη του ορεινού όγκου.

Σε ότι αφορά στην προσβασιμότητα, ο Πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του Ε 65 και άλλων μεγάλων οδικών έργων που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και λιμάνια.

Για τα εγγειοβελτιωτικά έργα (αρδευτικά, φράγματα), είπε πως θα συμβάλλουν στην βελτίωση της παραγωγικότητας, στην ορθολογική διαχείριση του νερού και στην μείωση του καλλιεργητικού κόστους.

Γι’ αυτό – πρόσθεσε – θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Για την ορεινή Ελλάδα, υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη, η αναζωογόνησή της και η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε θα αλλάξει και ο σχεδιασμός της τουριστικής πολιτικής της χώρας με έμφαση όχι μόνο στον θαλάσσιο, αλλά και στον ορεινό τουρισμό. «Θέλουμε επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να υποστηριχτεί το νέο αναπτυξιακό αφήγημα και θα αξιοποιηθούν» τόνισε!

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Καρδίτσα γύρω στις 12:30 μ.μ. μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη άφιξή του.

Αρχικά έκανε μια στάση 20 λεπτών περίπου, στην γέφυρα του ποταμού Καράμπαλη στην είσοδο της πόλης όπου ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό για τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται στην περιοχή με αναφορές και στη νύχτα της 18ης -19η Σεπτεμβρίου 2021.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στη συνέχεια μετέβη στο κέντρο της Καρδίτσας όπου μπροστά στο Δημαρχείο τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος και πλήθος κόσμου που τον καλωσόρισαν και τον χειροκρότησαν.

Ακολούθησε περιήγηση στην πλατεία Δικαστηρίων, στην κεντρική πλατεία και στην οδό Μπλατσούκα.

Στη διάρκειά της ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας της πόλης μετά την πλημμύρα του «Ιανού», χαιρέτησε και φωτογραφήθηκε με πολίτες, αλλά και συνομίλησε με επιχειρηματίες που στην προηγούμενη επίσκεψή του, είχαν εκφράσει παράπονα και έντονη αγωνία για το μέλλον.

Τους επισήμανε ότι ξανάρθε στην Καρδίτσα για να δει τι γίνεται με τις εργασίες και τα ζητήματά τους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει υποστηρικτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία μέχρι να τελειώσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός είχε μικρή συζήτηση και με τον προεδρείο της ΕΟΑΣΚ στον πεζόδρομο Λάππα, όπου ο πρόεδρος κ. Κ. Τζέλλας παρουσίασε εν τάχει τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες στεκόμενοι ιδιαίτερα στις χαμηλές εκτιμήσεις των ζημιών στα κατεστραμμένα χωράφια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει πλήρη εικόνα για το πρόβλημα και ότι θα δοθούν λύσεις τόσο από τον ΥΠΑΑΝ κ. Σπ. Λιβανό, όσο και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο που ήταν παρόντες δίπλα του.

Λίγο πιο κάτω υπήρχε συγκέντρωση πολιτών οι οποίοι ειρηνικά φώναζαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής με επίκεντρο τις αγροτικές αποζημιώσεις και τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε τον περίπατό του στην οδό Μπλατσούκα μιλώντας με περαστικούς και μαγαζάτορες μέχρι που έφτασε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης όπου πολλοί πολίτες τον καλωσόρισαν με επευφημίες. Εκεί λίγο αργότερα έγινε και η σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ

Στην αρχή μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Χρ. Τριαντόπουλος, ο οποίος ανέλυσε βήμα βήμα την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση των καταστροφών του «Ιανού» στην περιοχή.

Ακολούθησε ο περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος εκθείασε την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία κινήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά παρόμοιων δύσκολων καταστάσεων ο κρατικός μηχανισμός.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις για τον «Ιανό» εντός τριμήνου ξεπέρασαν τα 60 εκατ. Ευρώ. Επίσης, υπογράμμισε ότι μετά από σχετική νομοθέτηση από τον Απρίλιο ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ κατασκευής έργων αποκατάστασης στο Νομό Καρδίτσας που θα φτάσει περίπου στα 150 εκατ. Ευρώ.

Ακολούθησε ο πρόεδρος τους ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος επισημαίνοντας την καινοτομία της Διοίκησής του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και έτσι να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες (και για το έγγειο κεφάλαιο) και να συντμηθεί εντυπωσιακά ο χρόνος καταβολής τους.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας ενημέρωσε ότι εντός των ημερών θα καταβληθούν 25 εκατ. Ευρώ και θα αρχίσει η υλοποίηση πλαισίου στήριξης των ορεινών Δήμων.

Ομιλίες απεύθυναν οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Τσιάκος, Σοφάδων κ. Σκάρλος, Αργιθέας κ. Στεργίου, Παλαμά κ. Σακελλαρίου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Νάνος και Μουζακίου κ. Στάθης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Θ. Μαρκινός και ο πρόεδρος τους ΕΒΕ Καρδίτσας κ. κ. Ζυγογιάννης.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την τοποθέτησή κάνοντας ολιγόλεπτη αναφορά στη συνεχιζόμενη πανδημία του νέου Κορωναιού και στην απόλυτη αναγκαιότητα να τηρούνται από τους πολίτες όλα τα μέτρα προστασίας μέχρι να φτάσουν οι εμβολιασμοί σε ένα επίπεδο που θα μας επιτρέψει να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ

«Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές κύριοι Δήμαρχοι.

Κυρίες και κύριοι,

ο Ρωμαίος Θεός Ιανός όπως γνωρίζετε είχε δύο πρόσωπα. Πριν από τέσσερις μήνες μας έδειξε το άσχημο, το σκληρό του πρόσωπο και δεν θα ξεχάσω όταν επισκέφθηκα την περιοχή τρεις μέρες μετά την πρωτοφανή θεομηνία, τις εικόνες που αντίκρισα. Αλλά κυρίως τη θλίψη, την απαισιοδοξία, το άγχος, την ανασφάλεια την οποία εισέπραξα από τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ο Ιανός μας δείχνει το καλύτερο πρόσωπό του. Χωρίς να θέλω σε καμία περίπτωση να ισχυριστώ ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Μπορώ, όμως, να εισπράξω, ότι η κυβέρνηση, όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί, οι Γενικοί Γραμματείς κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα πέραν των Υπουργών, οι οποίοι έσκυψαν πραγματικά πάνω στο πρόβλημα, να ευχαριστήσω ειδικά τους Γενικούς Γραμματείς, τον Γιώργο Καραγιάννη, τον Δημήτρη Σκάλκο, αλλά ειδικά τον Χρήστο Τριαντόπουλο, στον οποίο η Καρδίτσα και όλη η Θεσσαλία οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Διότι ασχολήθηκε νυχθημερόν με τον συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Είναι μετρήσιμα καταρχάς, δεν θα επαναλάβω τα ποσά τα οποία έχουν εκταμιευθεί, αλλά νομίζω τα εισπράττει κάνεις και σε αυτό το κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας, το οποίο βλέπω να αντανακλάται και σήμερα σε αυτή την αίθουσα.

Όταν κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη θεομηνία του Ιανού αποφασίσαμε ότι πρέπει τα πράγματα να τα κάνουμε διαφορετικά. Ότι ήταν αδύνατο να κινηθούμε με τους συνηθισμένους ρυθμούς της Ελληνικής διοίκησης και αποδείξαμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να το κάνουμε. Και πιστεύω ότι στις πολλές κρίσεις που αντιμετώπισε αυτή η κυβέρνηση, ένα πράγμα δεν ακούσαμε και αυτό είναι: «που είναι το κράτος».

Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι παρών κάθε φορά που ο πολίτης το χρειάζεται. Και αυτό το αποδείξαμε και έμπρακτα με τη διαχείριση της περιπέτειας, της πρωτοφανούς θεομηνίας του Ιανού. Καλός συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων, των Γενικών Γραμματέων, ομαδική δουλειά, επιμένω πάρα πολύ πάντα σε αυτό, είμαστε όλοι μία ομάδα, όλοι μαζί θα πετύχουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε. Δεν πρόκειται να ξεχωρίσει κάποιος εις βάρος κάποιου άλλου, είναι κάτι στο οποίο επιμένω ιδιαίτερα. Ταχύτητα. Να σκεφτούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, όπως σας είπα, δεν είμαστε δέσμιοι προηγούμενων καταστάσεων, πόσω μάλλον όταν κληρονομούμε κανονιστικά πλαίσια τα οποία δεν δουλεύουν. Ο Χρήστος είχε δίκιο, υπέγραφε αποφάσεις αποζημιώσεων από το ‘15 και από το ‘16. Δεν μπορεί, όμως, ο επιχειρηματίας να περιμένει 5 χρόνια για να πάρει την ενίσχυση που το κράτος του οφείλει.

Συντονισμός, λοιπόν, ταχύτητα, καινοτομία στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος, διαφάνεια και λογοδοσία. Επιμένουμε πολύ σε αυτές τις αρχές, συνθέτουν τις αξίες πάνω στις οποίες κινηθήκαμε για να μπορούμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Θέλω, επίσης, να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, διότι και ο ΕΛΓΑ κινήθηκε πέρα και πάνω από τις προσδοκίες. Για όσους θυμούνται προεκλογικές μου παρουσίες στη Θεσσαλία, είχαμε μιλήσει τότε και είχαμε επισημάνει την ανάγκη να αλλάξει ο βασικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Και ήδη κάναμε πρώτες τροποποιήσεις, οι οποίες απέδωσαν. Και σε συνεννόηση με τον Ανδρέα και με τον Σπήλιο Λίβανο, τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε ακόμα νέες καινοτομίες, τις οποίες θέλουμε να εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, γιατί πολύ απλά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν.

Και θα κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις. Δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων. Βεβαίως είναι και ζήτημα χρημάτων. Και δεν διστάσαμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για να υποστηρίξουμε τη Θεσσαλία να ξεπεράσει αυτή τη θεομηνία. Κάναμε και κάτι ακόμα όμως, φροντίσαμε όχι απλά να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά να διορθώσουμε και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Ο Κώστας Αγοραστός έκανε εξαιρετική δουλειά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έκανε αυτό το οποίο πρέπει να κάνει η Περιφέρεια, τις άμεσες παρεμβάσεις, τις άμεσες διορθωτικές κινήσεις και στη συνέχεια έρχεται και παρεμβαίνει το Υπουργείο για να μπορέσει να αναλάβει τα βαρύτερα έργα υποδομών. Με απασχολεί ιδιαίτερα και το είχαμε συζητήσει με τον Υπουργό, με τον Γενικό Γραμματέα και γι’ αυτό και δρομολογήσαμε αυτή τη λύση με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να κάνουμε τις πολλές μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ορεινά δίκτυα, ειδικά στην Αργιθέα, που έχει πληγεί περισσότερο χωρίς να είμαστε δέσμιοι των ρυθμών του παρελθόντος.

Και γι’ αυτό και επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο και θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές καλύτερα από ό,τι ήταν. Και θα τις ξαναφτιάξουμε καλύτερα από ό,τι ήταν και θα βρούμε και την ευκαιρία να σχεδιάσουμε και το Υπουργείο δρομολογεί -εξάλλου υπάρχουν τέτοιοι πόροι- και την υποστήριξη των δασικών, την ενίσχυση των δασικών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μία τέτοια καταστροφή.

Φυσικές καταστροφές θα έχουμε και πάντα θα υπάρχουν καιρικά φαινόμενα τα οποία κάποια ενδεχομένως να μην μπορούμε καν να τα προβλέπουμε και ξέρουμε ότι με την Κλιματική αλλαγή θα γίνονται πιο έντονα. Γνωρίζουμε όμως πια, και το γνωρίζετε καλά που είναι οι αδυναμίες και αυτές θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε. Γιατί εκεί ακριβώς έρχεται και ενώνεται η υποχρέωση της πολιτείας να παρεμβαίνει ανακουφιστικά βραχυπρόθεσμα και να μπορέσει να στηρίξει τους αγρότες με τις γρήγορες αποζημιώσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές να ξαναφτιαχτούν, τις επιχειρήσεις να ξανασταθούν στα πόδια τους. Και βέβαια την τοπική κοινωνία, με παρεμβάσεις στις υποδομές, για να βελτιωθεί καταρχάς η προσβασιμότητα και να γίνουν οι άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Αυτό, όμως, έρχεται και τέμνεται με τις πιο αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας μία μεγαλύτερη προοπτική και μία ελπίδα κυρίως για τα νέα παιδιά, ότι υπάρχει μέλλον, γιατί μέλλον υπάρχει εκεί που υπάρχουν καλές δουλειές.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, να κάνω μία αναφορά σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά την προσβασιμότητα. Και αφορά και την Καρδίτσα και είναι ο Ε65. Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στα Τρίκαλα και να ανακοινώσουμε και επίσημα, ότι το βόρειο τμήμα του Ε65 θα ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί, γιατί καταφέραμε, μετά από πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, να πάρουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, για να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε αυτό το έργο και να μπορέσει να γίνει πράξη. Και αυτό αφορά όλη τη Δυτική Θεσσαλία, όχι μόνο τα Τρίκαλα. Αφορά πολύ και την Καρδίτσα, διότι έτσι βελτιώνεται η προσβασιμότητα προς βορρά.

Η δεύτερη παρέμβαση που θεωρώ ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και χαίρομαι που την έθιξαν και Δήμαρχοι αλλά και ο εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού. Αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αποτελεί για μένα πρώτη προτεραιότητα. Το επαναλαμβάνω, πρώτη προτεραιότητα. Ο Κώστας Σκρέκας είχε κάνει μία εξαιρετική δουλειά ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την οποία κληροδότησε στο Υπουργείο και είμαι σίγουρος ότι με τη νέα του ιδιότητα θα εξακολουθεί να την παρακολουθεί, το ΣΔΙΤ των Αγροτικών Υποδομών. Είναι έτοιμο, θα είναι ένα από τα πρώτα έργα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν και υπάρχουν και σημαντικοί πόροι στο Ταμείο Ανάκαμψης για σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα, είτε μιλάμε για τα φράγματα αυτά καθαυτά, αλλά ξεχνάμε πολύ συχνά τα δίκτυα άρδευσης τα οποία μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά.

Ξέρετε πόσα φράγματα έχουμε φτιάξει; Το ξέρετε καλά και δεν μπήκαμε ποτέ στον κόπο να δημοπρατήσουμε τα δίκτυα με αποτέλεσμα να έχουμε γεμίσει νερό και να μην μπορούμε να ποτίζουμε τις περιοχές για τις οποίες προορίζονταν; Με τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών πρέπει να ξαναδούμε συνολικά το πλαίσιο των ΤΟΕΒ. Το οποίο είναι μία χαοτική κατάσταση, η οποία χρήζει ουσιαστικότατο εξορθολογισμό.

Αν, όμως, μιλάμε για βιώσιμη Γεωργία, με πράσινο αποτύπωμα, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα το νερό, πρέπει να έχουμε συμμετοχή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στη διαδικασία άντλησης αλλά και αξιοποίησης του νερού, έτσι θα μειώσουμε συνολικά το αποτύπωμα και έτσι θα έχει και τελικό όφελος ο αγρότης, γιατί θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής.

Η τρίτη αναπτυξιακή παρέμβαση -και χαίρομαι που το έθιξε ο Δήμαρχος της Αργιθέας- αφορά το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουμε συνολικά ως κυβέρνηση για την ορεινή Ελλάδα. Και η προσέγγιση, ότι ο Τουρισμός μας δεν είναι μόνο τουρισμός που αφορά τα νησιά μας, τη θάλασσα μας, το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να είναι τουρισμός 365 μέρες το χρόνο για να μπορούμε να αξιοποιούμε τις ομορφιές του ορεινού μας πλούτου και να συνδέουμε το τουριστικό μας προϊόν με ποιοτική αγροτική παραγωγή, με την έννοια της ελληνικής κουζίνας, με την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό αποτελεί για μένα μία πρώτη προτεραιότητα, εξάλλου γνωρίζετε το προσωπικό μου ενδιαφέρον και την αγάπη μου για τα ελληνικά βουνά.

Και εκεί μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά όλα ξεκινάνε πάλι με τα ζητήματα της προσβασιμότητας. Π.χ. είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στα Τρίκαλα για την κατεύθυνση την οποία έχω δώσει να επανεκκινήσουμε τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί το φράγμα της Μεσοχώρας. Ένα σημαντικότατο υδροηλεκτρικό έργο το οποίο έχει μείνει ημιτελές, το οποίο θα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει -όπως έχει δημιουργηθεί στη Λίμνη Πλαστήρα- ένα νέο πόλο ανάπτυξης σε μία περιοχή, η οποία για τους πιο πολλούς από μας είναι παντελώς άγνωστη.

Τα λέω όλα αυτά, διότι η κυβέρνησή μας έχει –πιστεύω- αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις και δόξα τω Θεώ μας έτυχαν πολλές, αποτελεσματικά, χωρίς, όμως, να κάνει εκπτώσεις στις μακροπρόθεσμες πολιτικές, οι οποίες είναι αυτές που τελικά, όταν περάσει η κρίση του κορονοϊού, θα επιτρέψουν στη χώρα μας να μπει σε μία διατηρήσιμη και υγιή τροχιά ανάπτυξης.

Γι’ αυτό και είχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Θεσσαλία, για να μιλήσω και για τις σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, αλλά και να συζητήσω μαζί σας για το τί μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και στα ζητήματα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών. Ο έπαινος και οι ευχαριστίες είναι ευχάριστες, στο βαθμό που μας ενθαρρύνουν να δουλέψουμε ακόμα πιο σκληρά. Γιατί ξέρουμε ότι έχουμε πολλές δυσκολίες ακόμα μπροστά μας, ξέρουμε ότι οι πληγές μιας τέτοιας καταστροφής δεν θα επουλωθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά σίγουρα πιστεύω, ότι είναι ενθαρρυντικό, όταν οι τοπικές κοινωνίες αναγνωρίζουν ότι πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι κάνουμε πράγματα τα οποία και άλλοι -οι προηγούμενοι- είχαν δεσμευτεί, αλλά, δυστυχώς, όλα αυτά έμειναν στα χαρτιά.

Ανυπομονώ, λοιπόν, να ξαναέρθω στη Θεσσαλία, εξάλλου ξέρετε ότι επιδιώκω πάντα να κινούμαι σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, εύχομαι και ελπίζω όταν με το καλό θα έχουμε αφήσει πίσω μας την περιπέτεια του COVID-19, να ζητήσω από όλες και από όλους αυξημένη προσοχή, διότι, ναι, μεν οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και προχωράνε με καλή ταχύτητα, όμως ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας. Με την ευκαιρία να κινηθώ σήμερα στην αγορά και των Τρικάλων και της Καρδίτσας με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά, δυστυχώς, ξέρετε ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας με πρώτη και πιο σημαντική την Περιφέρεια Αττικής αναγκαστήκαμε να βάλουμε περιορισμούς στη λειτουργία του λιανεμπορίου, γιατί αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί. Ισορροπούμε σε μία πολύ λεπτή ισορροπία προσπάθειας διαχείρισης πανδημίας και έχουμε ευτυχώς -να χτυπήσω ξύλο- ακόμα τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και από την άλλη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω. Επομένως, θα ζητήσω και εδώ στη Θεσσαλία από όλους και από τον αγαπητό Κώστα τον οποίο θέλω και αυτό να ευχαριστήσω ξεχωριστά όπως ευχαριστώ και όλους τους βουλευτές της Καρδίτσας, διότι πραγματικά έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα, να ζητήσω από όλους τους δημάρχους, ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τις μάσκες, αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς, αποφεύγουμε -το τονίζω αυτό ειδικά- τις συναντήσεις στα σπίτια, γιατί εκεί βγάζουμε τις μάσκες, μπορεί να πιούμε και κανένα ποτηράκι παραπάνω πάνω στο φαγητό, εκεί έχουμε πολλές εστίες διασποράς του COVID-19, για να βγούμε όλοι γεροί από αυτή την περιπέτεια, να τρέξουν τα προγράμματα εμβολιασμού έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η άνοιξη και το καλοκαίρι να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αφήσει αυτή την περιπέτεια οριστικά πίσω μας.

Και πάλι σας ευχαριστώ και εις το επανιδείν».

Καραγιάννης Φώτης – karditsalive.net

Πηγή: karditsalive.net