Προϋπολογισμός…ειδικών περιστάσεων

Αυξημένος είναι προϋπολογισμός του Δήμου Φαρσάλων για το έτος 2021, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Στον προϋπολογισμό που αγγίζει τα 22,3 εκατομμύρια έχουν ενταχθεί κονδύλια από την Πολιτεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως και τ των καταστροφών που προέκυψαν από τις πλημμύρες του “Ιανού” τον περασμένο Σεπτέμβριο στην περιοχή. Τον προϋπολογισμό καταψήφισεη παράταξη του πρ. δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων κ. Απόστολος Αναγνώστου.

 

“Είναι ένας προϋπολογισμός συνέπειας και συνέχειας, ρεαλιστικός, ο οποίος δεν υστερεί σε αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ένας προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στη σημερινή πραγματικότητα και με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμoς μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Φαρσάλων κ.Μάκης Εσκίογλου. Έκανε λόγο επίσης για προϋπολογισμό ειδικών συνθηκών, επειδή βρίσκει το Δήμο Φαρσάλων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του “Ιανού” και την ίδια ώρα έχουμε σε εξέλιξη την παγκόσμια πανδημία. Για τον προϋπολογισμό ανέφερε: “Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει με ρεαλισμό τις προτεραιότητές μας, σε δράσεις, πολιτικές και έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο. Στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υπηρετεί το αναπτυξιακό μας έργο, σε σημαντικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας αλλά και στον κανόνα ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών μας”.

Ο κ. Εσκίογλου αναφέρθηκε ακόμη και στα οικονομικά του δήμου λέγοντας ότι: “Υπάρχει μία υστέρηση εσόδων, λόγω της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί, λόγω της πανδημίας και λόγω των συνεπειών της Θεομηνίας. Ο προϋπολογισμός του δήμου υποβάλετε ισοσκελισμένος με εγγεγραμμένα έσοδα – έξοδα 22,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 12 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε σε έργα στο τεχνικό πρόγραμμα.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων κ.Σοφία Χατζηπλή από την πλευρά της σημείωσε: “Ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνάει το 60% περιλαμβάνει έργα και υπηρεσίες”. Έκανε επίσης αναφορά στα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του έτους (31/12/20) που αγγίζουν τα 2.815.000 ευρώ, από τακτικές επιχορηγήσεις και ίδιους πόρους.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Από επικεφαλής παρατάξεων του Δήμου Φαρσάλων, αρχικά το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Φαρσάλων και πρ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ.Άρης Καραχάλιος, ο οποίος στάθηκε στην ουσία του φετινού προϋπολογισμού αναφέροντας ότι συντάχθηκε υπό το καθεστώς της πανδημίας και της θεομηνίας του “Ιανού”. Συμφώνησε ότι η Πολιτεία στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή αποδίδοντας κονδύλια και πιστώσεις ικανοποιητικού επιπέδου, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να υπάρχει συνεχώς ένα πλαίσιο διεκδίκησης, μελετών και προμελετών, διεκδικώντας κονδύλια για την εγγραφή πιστώσεων αρκετών νέων έργων υποδομής, που λείπουν στον τόπο μας και κυρίως αντιπλημμυρικών έργων που δεν υπάρχουν μελέτες, για τα οποία δεν υπάρχουν μελέτες, όχι μόνο για τον Ενιπέα και Απιδανό ποταμό, αλλά σε όλα τα ρέματα που είναι αποστραγγιστικά για τα χωριά μας και για την πόλη. Αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά έργων που έγιναν επί ημερών του, πολλά εξ αυτών συνεχίζονται ακόμα και τώρα και επισήμανε καθυστερήσεις σε έργα όπως π.χ. την αγροτική οδοποιία Σταυρού – Ν. Μοναστηρίου, τον αγροτικό δρόμο της Βλαχόστρατας, την αποπεράτωση της αναπλάσεως του 1ου δημοτικού, την ανάπλαση του Σταδίου κ.α.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πρ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ.Μαρία Ίφου συμφώνησε ότι οι συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες φέτος και ότι πρέπει να δείξουμε σύνεση όλοι, βάζοντας όμως στο τραπέζι των συνεχόμενων διεκδικήσεων για το καλό του δήμου. Επανέλαβε την πάγια θέση της ότι θα ψηφίζει θετικά τον προϋπολογισμό. Διαφοροποιήθηκαν όμως, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι της, κ.Λελεντζής και κ.Κατσιαούνης όπως και στο τεχνικό πρόγραμμα για την πλατεία και τον οικίσκο στο Πολυδάμειο.

Απουσία εκπροσώπου της παράταξης κ. Κ. Τύμπα τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο επικεφαλής παράταξης και δημοτικός σύμβουλος κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος λέγοντας ότι: “Πιστεύω από τη θέση που είμαστε όλοι πρέπει να διεκδικούμε κονδύλια είτε έργα με οποιοδήποτε τρόπο”. Πρότεινε ο προϋπολογισμός να συντάσσεται με στόχους όπως στις επιχειρήσεις που δεν υπερβαίνουν το 3%. Θεώρησε ότι οι προτάσεις του κ. Καραχάλιου είναι θετικές και ότι θα πρέπει να ενταχθούν.

Την θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων για τον προϋπολογισμό διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Απ. Αναγνώστου, όπου τόνισε για ακόμη μια φορά μεταξύ άλλων ότι: Δεν υπάρχει σχέδιo στο Δήμο που να απαντά στα μεγάλα προβλήματα για την νέα χρονιά, έκανε λόγο για απουσία έργων και χαρακτηρίζοντάς τον, ότι είναι ένας προϋπολογισμός που υποδεικνύει την υποταγή και τη συμμόρφωση του δήμου, στην οικονομική πολιτική και στο αντιλαϊκό δημοσιονομικό θεσμικό πλαίσιο που έχει την εποπτεία το οικονομικό παρατηρητήριο και το αντίστοιχο υπουργείο.

Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε μια σειρά προτάσεων που πρέπει να συμπεριληφθούν και αφορούν την διάνοιξη της νότιας οδού του αλσυλίου της πόλης, γιατί αποτελεί έργο πολιτισμού καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στην Ακρόπολη, πρότεινε την ενίσχυση αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων του δήμου, την εγγραφή αρχικής πίστωσης για τη διεκδίκηση κολυμβητηρίου στον τόπο, για την κτηνοτροφική οδοποιία στη Σκόπια για τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων στην πόλη με την εξαγορά οικοπέδων και την εξαγορά κτιρίου στην οδό Λαμίας.

Τα παραπάνω θέματα που πρότεινε ο επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κων/νος Δαμιανός τα ενέταξε προς ψήφιση, όπου σε ονομαστική ψηφοφορία καταψήφισαν η πλειοψηφούσα παράταξη και η παράταξη της κ.Μ. Ίφου, ενώ θετικά ψήφισαν τις προτάσεις η παράταξη του κ.Άρη Καραχάλιου και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Ευαγ. Δημητρακόπουλος και κ.Απ.Αναγνώστου. Τελικώς η πρόταση απορρίφθηκε και πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής, με την αιτιολογία ότι θα έπρεπε να έχουν κατατεθεί στις οικονομικές υπηρεσίες νωρίτερα, έτσι ώστε να υπάρχει ισοσκελισμός του προϋπολογισμού.

Από το συμβούλιο απουσίαζαν οι κ.κ. Μπαμπανίκας, Αγγελακόπουλος, Τύμπας και Γκέβρος, ενώ στην τηλεδιάσκεψη βρέθηκαν και οι πρόεδροι κοινοτήτων κ.κ. Πρεκατέ, Γούσιος, Βασιλόπουλος, Γρίβας, Λελεντζής, Αγγελακόπουλος και Βούλγαρης, οι οποίοι ψήφισαν θετικά τον προϋπολογισμό.