Ε. Λιακούλη: «Τα  Πρακτορεία του ΟΠΑΠ, πως θα ζήσουν;»

Ερώτηση παρέμβαση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη άμεσης στήριξης των Πρακτορείων του ΟΠΑΠ, τα οποία συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις, που πραγματικά «στενάζουν» υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της: «Μεταξύ των επιχειρηματιών που με μεγάλη προσπάθεια προσπαθούν να επιβιώσουν κατά τους τελευταίους δέκα μήνες της πανδημίας του covid-19 και των συνεπακόλουθων lockdowns είναι και ο κλάδος των Πρακτόρων του ΟΠΑΠ. Κατά τους συνολικά έξι μήνες, μέχρι σήμερα, των lockdowns, τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ στηρίχθηκαν από την Πολιτεία με τα 800 ευρώ του πρώτου αναγκαστικού εγκλεισμού (Μάρτιος – Μάιος 2020), όπως και από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες ωστόσο δεν εγκρίθηκαν για το σύνολο των  Πρακτορείων, εξαιτίας διαφόρων διοικητικών – κυρίως – αστοχιών, που δεν επέτρεψαν την συμπερίληψή τους.

Πέραν των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως και το μέτρο του click away δεν μπόρεσε να βρει εφαρμογή για το εν λόγω είδος επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός επαγγελματιών πρακτόρων του ΟΠΑΠ, που στην πλειονότητά τους λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, να παρουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα μηδενικά εισοδήματα. Επιπλέον, οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των online εταιρειών στοιχηματισμού, των οποίων το μερίδιο αγοράς κατά τους μήνες του εγκλεισμού έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου να αποφύγει το φάσμα της οικονομικής καταστροφής ο κλάδος των επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ κάνει λόγο για ανάγκη στοχευμένης βοήθειας από την Πολιτεία, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αναστολή ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ, μέχρι την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, η επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης για τις περιόδους αναγκαστικού εγκλεισμού, η κατά περίπτωση μη επιστροφή επιστρεπτέων προκαταβολών, απαγόρευση των εξώσεων μέχρι το πέρας της πανδημίας κ.α.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω και δεδομένου ότι πολλοί επαγγελματίες του χώρου δεν έτυχαν έγκρισης για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το ίδιο θα συμβεί και αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και δεδομένου ότι ο κλάδος που αριθμεί περίπου τα 25.000 άτομα κάνει έκκληση για βοήθεια και λήψη ειδικών μέτρων, που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς για ποια από τα παραπάνω εξειδικευμένα μέτρα προτίθενται να υιοθετήσουν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Πρακτορείων ΟΠΑΠ; Επιπλέον ρωτώ ειδικά τον κ. Υπουργό Οικονομικών, για το αν προτίθεται να εξετάσει τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα και ειδικά τον κ. Υπουργό Εργασίας αν προτίθεται να εξετάσει την απαλλαγή των επαγγελματιών πρακτόρων του ΟΠΑΠ από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω πανδημίας».