5 εκατ. ευρώ για το Προσκήνιο Πολιτισμού

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ολοκλήρωση Προσκήνιου Πολιτισμού», προϋπολογισμού 4.999.999,90 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Φορέας Υλοποίησης και Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Λαρισαίων, που ολοκλήρωσε το σχετικό διαγωνισμό ανάδειξης αναδόχου και πλέον προχωρά σε υπογραφή σύμβασης.  

«Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούμε με 5 εκατομμύρια ευρώ την ολοκλήρωση του Προσκήνιου Πολιτισμού» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Το σημερινό, άδειο κέλυφος του Δημοτικού Θεάτρου, μετατρέπεται σε μια σύγχρονη θεατρική σκηνή και αποκτά τη  δυνατότητα να φιλοξενεί υψηλού επιπέδου παραστάσεις, όπως ταιριάζει σε μια πόλη με τόσο έντονη και πολυδιάστατη πολιτιστική ζωή,  όπως είναι η Λάρισα. Με στρατηγικό σχεδιασμό, αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας μέσω του καινοτόμου προγράμματος των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων για έργα ουσίας, στα οποία διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, έργα που αναβαθμίζουν τις πολιτιστικές υποδομές της πόλης και την συγχρονίζουν με την εποχή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το έργο

Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση του ημιτελούς κτηρίου του Προσκηνίου Πολιτισμού, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ809, σε οικόπεδο εμβαδού 4.000 m2 και περιβάλλεται από τις οδούς Ανθίμου Γαζή, Κουμουνδούρου και Βελή. Αποτελεί την τρίτη και τελευταία φάση της υλοποίησης του έργου.

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει τις εργασίες κατασκευής της σκηνής συνολικού εμβαδού 410 m2, με την προμήθεια και τοποθέτηση σταθερού εξοπλισμού και ειδικών μηχανισμών, την τοποθέτηση εξοπλισμού στην αίθουσα του θεάτρου και επενδύσεων ακουστικής μελέτης, την τοποθέτηση εξοπλισμού στα foyer, τα εκδοτήρια και το βεστιάριο, την πλήρη εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικού φωτισμού της σκηνής.

Η μελέτη του κτιρίου καθώς και τα υλικά που έχουν επιλεγεί πληρούν τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ώστε να επιτυγχάνονται οι ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Με την ολοκλήρωσή του το κτίριο θα διαθέτει μια υψηλής στάθμης υποδομή 545 θέσεων για παραστάσεις θεάτρου, μελοδράματος, χορού και μουσικών εκδηλώσεων καθώς και βοηθητικούς χώρους (εργαστήρια, γραφεία διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθήκες και μηχανοστάσια).