Μπίζιου: Ως το τέλος Φεβρουαρίου θα πληρωθούν τα ΠΣΕΑ του 2017 στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας και του Κιλελέρ

Συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο πραγματοποίησε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες του νομού.

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε τη Λαρισαία βουλευτή πως τα ΠΣΕΑ του 2017 για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας και του Κιλελέρ έχουν εγκριθεί και θα πληρωθούν το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ οι δηλωθείσες, από τον παγετό του 2020, ζημιές των αμυγδάλων βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επεσήμανε επίσης στην κα Μπίζιου πως γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν τυχόν αστοχίες στις εκτιμήσεις των ζημιών του Ιανού για αγρότες κυρίως της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ διερευνάται και η πιθανότητα πρόσθετης αποζημίωσης, μέσω deminimis, για την απώλεια εισοδήματος στην σοδειά των αμυγδάλων του έτους 2019.

Στο επίκεντρο της συζήτησης και η Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη,παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, μεταξύ του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ».

Με το έργο αυτό αναμένεται να μεταβληθεί η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α. με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

Τέλος, η Λαρισαία βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη για απαλλαγή των ενστάσεων των παραγωγών από τα εκτιμητικά τέλη, με δεδομένη και την δύσκολη οικονομική συγκυρία των αγροτών λόγω και του covid 19.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Μπίζιου, σε δήλωση της, ευχαρίστησε τον Διοικητή του ΕΛΓΑ για τη συνεργασία τονίζοντας πως ο αγροτικός κόσμος μπορεί πλέον να υπολογίζει σε δικαιότερες, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες στις συναλλαγές του με τον ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ είναι η ασπίδα προστασίας των αγροτών και απολαμβάνει για αυτό της στήριξης του Πρωθυπουργού προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική σταθερότητα του Οργανισμού.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει υλοποιεί καθημερινά την υπόσχεσή της για στήριξη των ανθρώπων της παραγωγής, επιλύοντας με ταχύτητα και αποφασιστικότητα κάθε ζήτημα, μικρό ή μεγάλο. Με υπευθυνότητα, όραμα και σχέδιο προχωρούμε στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα», τόνισε χαρακτηριστικά.