3 νέα αρδευτικά έργα εντός του έτους στον νομό – Ενημέρωση για φράγμα Σκοπιάς

Τα αρδευτικά έργα, που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και στην αύξηση των δυναμικών καλλιεργειών έναντι των ξερικών στον θεσσαλικό κάμπο, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης που είχε ο βουλευτήςΛαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. ΜάξιμοςΧαρακόπουλος με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Οικονόμου.  

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «είναι ζωτικής σημασίας για τον κάμπο τα αρδευτικά έργα», και εξήγησε «την ανάγκη κατασκευής του φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων στο “τριεθνές” Λάρισας-Φθιώτιδας και Μαγνησίας, καθώς είναι έργο πολλαπλής σημασίας -αρδευτικό, υδρευτικό αλλά και περιβαλλοντικό. Ένα έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον φαρσαλινό κάμπο και θα αποτρέψει πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές, όπως αυτές που ζήσαμε πρόσφατα με την επέλαση του Ιανού». Ο υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μάλιστα, με προτροπή του κ. Χαρακόπουλου, υπήρξε και επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θεσσαλίας κ. Κώστα Γκούμα -που γνωρίζει σε βάθος το θέμα- για την παροχή εξειδικευμένης ενημέρωσης, ο οποίος και δεσμεύτηκε να ετοιμάσει πλήρες ενημερωτικό σημείωμα για τις παραμέτρους του έργου.

Ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε επίσης ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των σχεδιαζόμενων αρδευτικών έργων στον νομό της Λάρισας. Όπως τον πληροφόρησε ο αρμόδιος υφυπουργός θα ενταχθούν σε ΣΔΙΤ εντός του έτους υψηλής ωριμότητας και ετοιμότητας έργα. Στην κατηγορία αυτή για την Λάρισα έχουν προτεραιοποιηθεί 3 αρδευτικά έργα: α) το φράγμα στη θέση Δίλοφος «Κακλιτζόρεμα», αγωγός μεταφοράς και αρδευτικό δίκτυο, β) το φράγμα στη θέση Ναρθάκι «Λουτζιακόρεμα», αγωγός μεταφοράς και αρδευτικό δίκτυο και γ) το φράγμα Δελερίων και αρδευτικό δίκτυο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει ζητήσει να υπάρξει οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση των έργων της ήπιας εκτροπής του Αχελώου και ειδική συνεδρίαση στη βουλή για την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των κομμάτων, σημείωσε στον συνομιλητή του ότι «δεν πρέπει να κατασπαταληθούν αλλού πόροι που προορίζονται στην αγροτική ανάπτυξη, όπως δυστυχώς έγινε στο παρελθόν με “έργα βιτρίνας”. Επιβάλλεται ο κύριος όγκος των κονδυλίων να κατευθυνθούνσε αρδευτικά έργα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές, υπόγειους αγωγούς. Έτσι θα πιάσουν τόπο και θα συμβάλουν πραγματικά στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών.»