Επιστολή Τζανακούλη σε Μητσοτάκη για τα εγγειοβελτιωτικά έργα

Με επιστολή του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρ. Δήμαρχος Λαρισαίων Κων/νος Τζανακούλης, επισημαίνει την αναγκαιότητα εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων στον πρωτογενή τομέα, παράγοντες που όπως αναφέρει ο ίδιος,  αποτελούν τους κύριους στόχους ενός αναπτυξιακού προγράμματος.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει: “Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, με την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και της εξειδίκευσης των έργων που θα ενταχθούν σ’ αυτό και ιδιαίτερα των εγγειοβελτιωτικών θέλω να σας επισημάνω τα εξής.

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα παίζουν καίριο ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων, παράγοντες που αποτελούν τους κύριους στόχους ενός αναπτυξιακού προγράμματος.

Με την μετατροπή ξηρικών εκτάσεων σε αρδευόμενες, διαφοροποιείται ποσοτικά και ποιοτικά το γεωργικό δυναμικό, προωθούνται καλλιέργειες με εξαγωγικό προσανατολισμό με σκοπό την βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών, οδηγούμεθα σε μια γεωργία πλέον εντατικής μορφής.

Γενικότερα, οι έγγειες βελτιώσεις συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι αρδευόμενες εκτάσεις το 1991 ήταν περίπου 12 εκ στρέμματα, όταν η γεωργική γη ήταν περίπου 39,5 εκ στρέμματα, ενώ η καλλιεργήσιμη γη ήταν περίπου 35,5 εκ στρέμματα. Σύμφωνα με τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους του 1991 και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες για άλλες χρήσεις, ο στόχος ήταν να καταστούν αρδεύσιμα 17 εκ στρέμματα. Σήμερα σχεδόν 30 χρόνια μετά η γεωργική γη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στοιχεία 2018,είναι περίπου 32 εκ στρέμματα, ενώ η καλλιεργήσιμη 28,5. Η αρδευόμενη δε, κάτι παρακάτω από 13 εκ στρέμματα Ένας από τους κυρίους λόγους που εγκαταλείφθηκαν τα 7 περίπου εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι η έλλειψη νερού. 30 χρόνια η αρδευόμενη γη αυξήθηκε μόλις κατά 1 εκ στρ.. Αν λοιπόν δεν γίνουν και τώρα εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα, μεταφορά νερού, αρδευτικά κανάλια κλπ θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Διευκρινίζω ότι τα έργα αυτά δεν είναι μόνο για άρδευση, αλλά και για ύδρευση, για το περιβάλλον και βεβαίως για αντιπλημμυρικούς σκοπούς”.