Ε. Λιακούλη: « Νέο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους: αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών!»

Ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με ένα ζήτημα καίριας σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία, που έχει να κάνει με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, εξαιτίας μιας σειράς επιβαρυντικών παραγόντων.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησής της:

«Σε μια, σκληρά δοκιμαζόμενη από την πανδημία, οικονομία, όπως η ελληνική, είναι κρίσιμος ο ρόλος της Πολιτείας στην παρακολούθηση, αλλά και στην προσπάθεια διατήρησης των τιμών των πρώτων υλών, που αναπόφευκτα μετακυλίονται αργότερα στα καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να αποφευχθούν ζημιές στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όσο και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών.

Η πανδημία του covid-19 και οι οικονομικές της συνέπειες κατέδειξαν πως βεβαιότητες, όπως η υποτιθέμενη  σταθερότητα προμήθειας γεωργικών προϊόντων και των αναγκαίων εισροών για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται δεδομένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αστάθεια με αυξητικές τάσεις, στις τιμές των ζωοτροφών την τελευταία περίοδο και οι  συνεπακόλουθες δυσκολίες, που αυτή σηματοδοτεί για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή, θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθούν υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να σημειωθεί πως η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί επιπλέον, εξαιτίας μιας σειράς αρνητικών παραγόντων, όπως η καταστροφή των παραγόμενων πρώτων υλών στον Θεσσαλικό κάμπο, τόσο στο χωράφι, όσο και στην αποθήκη λόγω «Ιανού». Ενώ επιπροσθέτως και η μείωση της εισαγωγής πρώτων υλών από την Ευρώπη  έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής πρώτων υλών για την παραγωγή των ζωοτροφών.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εξόφλησης του γάλακτος και κρέατος οδηγούν τους κτηνοτρόφους σε οικονομική ασφυξία, από τη στιγμή που οι παραγωγοί ζωοτροφών έχουν ήδη επιβαρυνθεί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν την περαιτέρω μετακύλιση του κόστους».

Δεδομένου ότι όπως τονίζει και ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στο ν. Λάρισας η αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών αγγίζει πλέον την τάξη του 15-20% (!), ρωτώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό για τα ποια  μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των κτηνοτρόφων από την μεγάλη αύξηση της  τιμής των ζωοτροφών, όπως κι αν σκοπεύει να ενισχύσει τους παραγωγούς ζωοτροφών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετακύλιση όλου  του κόστους στους κτηνοτρόφους και συνεπακόλουθα στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό»