Τζο Μπάιντεν: η ορκωμοσία, το Καπιτώλιο και η νέα μέρα για τις ΗΠΑ

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο παρουσία τριών πρώην προέδρων και με την απουσία του Ντόναλντ Τραμπ να είναι ηχηρή.

Η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.

Η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, ενώ μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις στη σκηνή ανέβηκε η Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς την τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ «America, America. Η Λατίνα σταρ απευθύνθηκε στα Ισπανικά λέγοντας μεταξύ άλλων «Δικαιοσύνη για όλους».

“Η Δημοκρατία νίκησε” ήταν το μήνυμα Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του, καλώντας όλους τους Αμερικάνους να ενωθούν ούτως ώστε να κάνουν την Αμερική μια ηγετική δύναμη. “Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα «ελπίδας» για την Αμερική.

“Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε. Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο. “Πριν από μερικές μέρες είδαμε τα θεμέλια του Καπιτωλίου να ταρακουνιούνται. Γνωρίζω την ισχύ του Συντάγματός μας και του Έθνους μας. Μόλις έλαβα τον ιερό όρκο, που πρώτος έλαβε ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο, αλλά από τον λαό. Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά” πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα), ο Μπάιντεν, με τη σύζυγό του Τζιλ παρακολούθησαν τη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή στην Ουάσινγκτον. Οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι συνήθως παρευρίσκονται στις Λειτουργίες το πρωί της ορκωμοσίας τους, συχνά στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, μια μικρή εκκλησία απέναντι από την Πλατεία Λαφαγέτ από τον Λευκό Οίκο, γνωστή ως “Η Εκκλησία των Προέδρων”.

Πηγή: ant1news.gr