Γώγος: «Ναι» και σε σχολεία – χιονοδρομικά – εστίαση υπό αυστηρούς κανόνες

Υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών αλλά με οριζόντιο τρόπο και με την προϋπόθεση ότι το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνεται αυτή θα τηρείται, τάσσεται ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Οι «ανάσες» που πήρε το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες επέτρεψε το υπό όρους άνοιγμα της αγοράς την περασμένη Δευτέρα, γεγονός που επιτρέπει τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας να αισιοδοξεί κάπως εν μέσω εκπτωτικής περιόδου.

Τώρα, όπως λέει ο Χαράλαμπος Γώγος, η επιτροπή είναι έτοιμη να παρακολουθήσει τις συνέπειες του ανοίγματος αυτού και, αφού τις αξιολογήσει, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Τα σενάρια για το επόμενο αυτό βήμα είναι τρία: α) άρση των περιορισμών στη μετακίνηση από νομό σε νομό προκειμένου, όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης να ανοίξει η εποχική δραστηριότητα των χιονοδρομικών κέντρων, β) άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων που παραμένουν κλειστές, δηλαδή γυμνάσια – λύκεια, κάτι που τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και η κυβέρνηση γενικά έχουν θέσει επανειλημμένα ως προτεραιότητα, και γ) άνοιγμα της εστίασης, έστω μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

«Δεν είναι η επιτροπή που αποφασίζει ποια θα είναι η δραστηριότητα που θα ανοίξει κάθε φορά, αλλά η κυβέρνηση, ανάλογα με τις προτεραιότητες που θέτει», λέει o καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Αυτό που πρέπει να λάβουμε σε κάθε περίπτωση υπόψη μας είναι η οποιαδήποτε χαλάρωση να γίνεται οριζόντια και αφού πρώτα συνεκτιμηθούν τα δεδομένα της προηγούμενης. Δηλαδή το επόμενο άνοιγμα δεν πρέπει να γίνει πριν περάσουν 1-2 εβδομάδες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, κι αφού πρώτα παρακολουθήσουμε και στη συνέχεια εκτιμήσουμε τα δεδομένα αυτού του μεγάλου βήματος που έγινε τη Δευτέρα».
Κατά τον κ. Γώγο το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων είναι αυτό που ενέχει το μικρότερο επιδημιολογικό ρίσκο, καθώς «οι νέοι φέρουν μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τις άλλες ομάδες» ωστόσο δεν είναι αρνητικός σε οποιοδήποτε άνοιγμα καθώς το πλέον σημαντικό, όπως υπογραμμίζει αρκετές φορές, είναι όχι τόσο τι θα ανοίξει αλλά αν θα τηρηθούν οι αυστηροί κανόνες που θα πρέπει να συνοδεύουν το άνοιγμα.

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της επιτροπής, δεδομένου ότι ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι το ζήτημα των μετακινήσεων μεταξύ νομών θα τεθεί στην επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Γώγος απαντά: «Η επιτροπή θα δει τα δεδομένα και αυτού του τριημέρου και θα τοποθετηθεί. Μέχρι σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου, τα οποία είναι παραδοσιακά χαμηλότερα».

«Το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων έχει λογική αφού είναι αποκλειστικά χειμερινή δραστηριότητα και φυσικά δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελεύθερες μετακινήσεις αλλά και το άνοιγμα της εστίασης αν γίνει με μέτρο μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά».
Κι όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, όπως συμβαίνει τώρα, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το τεστ των γιορτών

Ένα «καλό παράδειγμα» για τον τρόπο που μπορεί να γίνει το περαιτέρω άνοιγμα της εκπαίδευσης και της οικονομίας ήταν, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, η περίοδος των εορτών. «Τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρατηρήθηκε μια αύξηση της κινητικότητας 20-30%. Την είδαμε όλοι και ήταν εύλογη καθώς πολύς κόσμος βγήκε έξω για ψώνια, για συναναστροφή κλπ. Και παρότι καταγράφηκε μια παροδική αύξηση του ιικού φορτίου, δεν είχαμε την έξαρση των κρουσμάτων που φοβόμασταν. Κι αυτό γιατί σε γενικές γραμμές ο κόσμος τήρησε τα μέτρα, φορούσε τη μάσκα του και μετακινούνταν με σύνεση και προσοχή. Αν γίνει το ίδιο και τώρα δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Σημασία έχει να μην χάνεται το μέτρο».

Τέλος, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι παρότι «η συμπεριφορά μας απέναντι στην πανδημία έχει βελτιωθεί και έχουμε αφήσει πίσω φαινόμενα άρνησης του ιού, συνωμοσίες κλπ» κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει, πόσο μάλλον που η εικόνα που παίρνουμε από έξω δεν είναι καθησυχαστική.

«Τα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίζονται πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση ως προς την ένταση του φαινομένου ενώ και στο πεδίο του εμβολιασμού παρατηρείται καθυστέρηση, η οποία βέβαια παρατηρείται παντού, δεν είναι ελληνική κατάσταση», καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: cnn.gr