Ψηφίστηκε το Τεχνικό πρόγραμμα του 2021 στο Δήμο Φαρσάλων – Συζητήθηκε η παραίτηση αντιδημάρχου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φαρσάλων για το έτος 2021, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωνσταντίνος Δαμιανός αφού ευχήθηκε σε όλους Καλή χρονιά  έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου μεταξύ άλλων ανέφερε: “Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει 11,5 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του, από εξασφαλισμένες πιστώσεις, εκ των οποίων 1.100.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους, ενώ περικλείονται και έργα του “Ιανού”. Όσον αφορά το πρόγραμμα Αν.Τρίτσης ανέφερε ότι: “Έχουμε λάβει μέρος και είμαστε σε όλες τις προσκλήσεις, για έργα ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ”. Ακόμα σημείωσε ότι: Στο πρόγραμμα Φιλόδημος και Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε αποφάσεις ένταξης 5,3 εκατομμυρίων ευρώ και έτοιμες μελέτες για την περιοχή Κατράνα και τους Ρομά. Ακολούθησε λεπτομερής ανάλυση των έργων από τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Αν. Λιαπή.

O πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος χαρακτήρισε άρτιο και έκανε αναδρομή στην προεκλογική ομιλία του νυν Δημάρχου, κατά την προεκλογική περίοδο, όπου είχε κάνει λόγο στις ομιλίες του (ο νυν δήμαρχος) απαξιώνοντας την προηγούμενη δημοτική αρχή για “αναπτυξιακό τέλμα του δήμου” καλώντας τον να αναθεωρήσει την άποψη του καθώς σε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα κατά 7/10 είναι αποτύπωση της πολύ σπουδαίας δουλειάς που έγινε υπηρεσιακά και από πλευράς αιρετών τα προηγούμενα έτη και κυρίως την τελευταία τριετία. Ο κ. Καραχάλιος επεσήμανε καθυστερήσεις ορισμένων μεγάλων έργων, όπως της αγροτικής οδοποιίας Σταυρός – Ν. Μοναστήρι και του Μουσείου επί της οδού Καναδάς. Όσον αφορά το μεγάλο έργο της μεταφοράς νερού από τα ορεινά του δήμου και τη δημιουργία φραγμάτων σε Καλιτζόρεμα και Λουτζακόρεμα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: “Θα πρέπει η δημοτική αρχή να συντηρεί την υπόσχεσή της και σε αυτό εμείς θα είμαστε αρωγοί ως παράταξη, ενώπιον του νέου Υπουργού Εσωτερικών, να τηρήσει τη δοθείσα υπόσχεση, διότι είναι πολύ μεγάλο έργο και δεν υπάρχει εξασφαλισμένη η πίστωση, παρά ταύτα δόθηκε και θα πρέπει να τηρηθεί”. Η παράταξή του ψήφισε θετικά το τεχνικό πρόγραμμα εκτός από τα έργα του Ιανού καθώς θεώρησε ότι έπρεπε να αποφευχθούν οι απευθείας αναθέσεις και να εξασφαλιστούν επιπλέον πιστώσεις στο Δήμο.

Η πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων Μαρία Ίφου ανέφερε ότι: “Κάθε δημοτική αρχή και ο δήμος θα πρέπει να έχει συνέχεια είμαστε πάντα θετικοί και πάντα από τη θέση της αντιπολίτευσης, όσα χρόνια βρισκόμαστε υπερψηφίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εκτελούνται έργα και να λειτουργεί ο δήμος, άσχετα αν υπάρχουν και μερικά σημεία τα οποία διαφωνούμε. Διαφώνησε στην ολοκληρωτική ανάπλαση της πλατείας, χαρακτηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτά τα έξοδα, ενώ ήταν σύμφωνη σε ήπιες παρεμβάσεις. Επίσης, δεν συμφωνεί στην κατασκευή οικίσκου στο Πολυδάμειο καθώς θα έπρεπε να γίνουν ανάλογα έργα και σε άλλα χωριά.

Εκ μέρους της παράταξης του κ. Τύμπα, τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Γκέβρος, αλλά λόγω κακής σύνδεσης στο διαδίκτυο δεν ακούστηκε τελικά παρά μόνο ότι καταψήφισαν το πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η δημοτική αρχή δέχτηκε να κάνει ένα πρόχειρο στέγαστρο στην πιάτσα των Ταξί, θέμα που είχε φέρει ο κ. Τύμπας να υλοποιηθεί ακόμα και με έξοδά του σε προηγούμενα συμβούλια.

“Σκοπός μας είναι πάντοτε να προσπαθούμε να προσθέτουμε, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των δημοτών, πάντα προς αυτή την κατεύθυνση σκεπτόμενος στηρίζω και ψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα” σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Ευάγγελος Δημητρακόπουλος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων Απόστολος Αναγνώστου καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: “Δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις δυνατότητές του καθώς πολλά από τα έργα αργοπορούν για πολλά χρόνια. Στο τεχνικό πρόγραμμα τα πρώτα στοιχεία που κοιτάμε κάθε φορά είναι τα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, όμως σε αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται κανένα στοιχείο και δεν φταίει η τεχνική υπηρεσία, φταίει η πολιτική που ακολουθείται και από τη δημοτική αρχή και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”.

Τοποθετήθηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι για άλλα έργα όπως ο κ. Μπαμπανίκας για κόμβο στην λαϊκή αγορά, για τον δρόμο στην Ανωχωρίου, η πρώην δήμαρχος Μαρία Ίφου επανήλθε για το θέμα της γεώτρησης, η κα Αγγελακοπούλου για τα αγροτικά μισθώματα από τις πλημμύρες του Ιανού κ.α.

Η ψηφοφορία

Θετικά ψήφισαν το τεχνικό πρόγραμμα η παράταξη της πλειοψηφίας, η δημοτική σύμβουλος Ιουλία Αγγελακοπούλου και Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, η παράταξη Άρη Καραχάλιου ψήφισε θετικά (εκτός Ιανού), οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μαρίας Ίφου (Κατσιαούνης, Λελεντζής) και η ίδια ψήφισε θετικά το πρόγραμμα και διαφοροποιήθηκαν στο θέμα της πλατείας και του οικίσκου στο Πολυδάμειο. Η παράταξη Τύμπα το καταψήφισε, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Απόστολος Αναγνώστου. Στην τηλεδιάσκεψη βρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι κοινοτήτων και ψήφισαν θετικά το Τεχνικό Πρόγραμμα: Θ. Πρεκατέ (Φαρσάλων), Β΄. Μορφογιάννη (Βαμβακούς), Ν. Γούσιος (Ευυδρίου), Β. Βασιλόπουλος (Κατωχωρίου), Φ. Γρίβας (Αγίου Γεωργίου), Θ. Λελεντζής (Ναρθακίου), Χαρ. Σκαντζούρης (Υπέρειας), Βλ. Κοντογιώργος (Ζ. Πηγής) και Αλ. Αγγελακόπουλος (Σκοτούσας).

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δεσ. Συροπούλου, Κων/νος Μπαλατσός (από την πλειοψηφούσα παράταξη) και ο Β. Πατσιούρας από την παράταξη της Μαρίας Ίφου.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Οι τρεις αρχηγοί κ.κ. Καραχάλιος, Ίφου και Τύμπας ζήτησαν την παραίτηση αντιδημάρχου από την θέση του για το πρόσφατο θέμα που προέκυψε με συλλήψεις για μέτρα κατά του κορονοϊού και τυχερών παιγνίων, με τον κ. Δημητρακόπουλο να αναφέρει ότι θα πρέπει να το λύσει η ομάδα του.

Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε μεταξύ άλλων: Τελευταία γίναμε μάρτυρες μία συλλήψεως πολιτών – συμπολιτών μας, οι οποίοι παραβίασαν μέτρα κορονοϊού παραβίασαν και μέτρα χαρτοπαιξίας μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και αιρετός Αντιδήμαρχος, ο οποίος δεν είχε  την ευθιξία να το θέσει στη διάθεση του δημάρχου και αφού δεν έχει την ευθιξία εκείνος οφείλει να τον παραιτήσει ο δήμαρχος.

Για θέμα ηθικής έκανε λόγο και η κ. Ίφου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: Οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους και να μη δίνουμε δικαιώματα καθώς μας προσβάλλει όλους σαν δημοτικούς συμβούλους” ζητώντας την παραίτηση του.

Στο θέμα στάθηκε επίσης και ο κ.Τύμπας μεταξύ άλλων τα εξής ότι: Δεν είμαστε, ούτε δικαστές, ούτε αστυνομικοί, ούτε εισαγγελείς, άλλος είναι ο ρόλος μας, όμως από τη στιγμή που εμπλέκεται αντιδήμαρχος σε ένα τέτοιο θέμα η θέση μας, σε ένα θέμα ηθικής και τήρησης των μέτρων της καραντίνας, η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του.

“Εξετάσεις όλοι μας δίνουμε στην κοινωνία, οι δημότες είναι αυτοί που αξιολογούν τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, όλοι θα κριθούμε από την κοινωνία, οπότε πιστεύω ότι αναμάρτητος δεν είναι κανείς και είναι λυπηρό να βάλουμε εναντίον ενός ανθρώπου, έστω και αν έχει κάνει λάθος, πιστεύουμε ότι θα πρέπει λυθεί εντός της ομάδας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής συνδυασμού Ευάγγελος Δημητρακόπουλος.

Εξηγήσεις για το θέμα της υπόθεσης του αντιδημάρχου, έδωσε ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου μεταξύ άλλων τα εξής: Εγώ σαν άνθρωπος έχω μία αρχή, εσείς ξέρω ότι ζητάτε αίμα, εγώ αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν καταδικαστεί και ολοκληρωθεί η υπόθεση, γιατί φαντάζεστε να πάμε σε παραίτηση και μετά να αποδειχθεί ότι είναι αθώος, ήδη όσον αφορά τον covid, έχει αποδειχθεί αθώος. Περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά θα πάρω τις αποφάσεις μου.

Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο εμπλεκόμενος αντιδήμαρχος και ενημέρωσε το σώμα λέγοντας ότι: “Βρέθηκα στο συγκεκριμένο χώρο έπειτα από πρόσκληση του ιδιοκτήτη, ο οποίος μου ζήτησε μία προσωπική εξυπηρέτηση. Κατά, τη διάρκεια της παραμονής μου και όταν ήρθε η αστυνομία δημιουργήθηκε ένα περιστατικό Υγειονομικής φύσεως, στο οποίο από το συγκεκριμένο χώρο κάλεσα γιατρό, τον περίμενα και γυρίσαμε μαζί στο χώρο. Για την εμπλοκή μου, στο θέμα έχω ενημερώσει τις αρχές, έχω κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχω τις μαρτυρίες του ιδιοκτήτη και του Ιατρού”.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία