Επιστολή Νασιακόπουλου σε Μητσοτάκη για Μεσοχώρα και Αχελώο

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του 2017 για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας είναι αναμφισβήτητα μια πολύ κακή εξέλιξη στην πορεία λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου και γενικότερα στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλίας.

Εδώ και πολλά χρόνια η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με άλλους φορείς της περιοχής, στήριξε την προσπάθεια να λειτουργήσει το σημαντικό αυτό έργο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμη πηγή και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα μας εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς τη χρήση του λιγνίτη. Δυστυχώς η πρόσφατη, ακατανόητη για πολλούς, νέα ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, θέτοντας για μια ακόμη φορά νέα δεδομένα στην εξέλιξη των ημιτελών έργων του Αχελώου.

Με αφορμή αυτή τη νέα εξέλιξη, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, συζήτησε για τη δυσάρεστη τροπή της πορείας του έργου και ταυτόχρονα ανέδειξε για ακόμη μια φορά την τεράστιασημασία που έχει για τη Θεσσαλία η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου όχι μόνο για τον τομέα της καθαρής ενέργειας αλλά και την υδατική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πλημμύρες που προκάλεσε με το πέρασμά του ο “Ιανός” ελάμβαναν χώρα λίγο πιο δυτικά στην περιοχή των έργων του Αχελώου, θα είμασταν μάρτυρες ανυπολόγιστων ζημιών και σαφώς πιο τραγικών γεγονότων.

Αυτό το τόσο σημαντικό έργο για τη Θεσσαλία δυστυχώς κατέληξε να εξελιχθεί σε ένα διαχρονικό πρόβλημα για ολόκληρη τη χώρα. Η προσπάθεια ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου πρέπει να σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης και διχασμού μεταξύ κατοίκων διαφορετικών περιφερειών. Πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση.

Σας καλούμε να εισάγετε προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα στην Βουλή των Ελλήνων όπου όλα τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν δημοσίως ώστενα προκύψει μια συγκεκριμένη και οριστική πολιτική απόφαση. Πρέπει επιτέλους η «πορεία» αυτού του τεράστιου έργου να φτάσει στο τέλος της.