Χαρακόπουλος στην Βουλή: “Υιοθεσία” από Βορίδη του νομοσχεδίου για ΑΣΕΠ

«Από τη στιγμή που δεν προκρίθηκε ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των βουλευτών και κανένα κόμμα δεν το έθεσεγια να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι βουλευτές προηγούνται έναντι ευάλωτων συμπολιτών μαςη Βουλή λειτουργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τις γνωστές διαδικασίες που ακολουθούμε. Με δεδομένο ότι η πανδημία ήδη κρατάει μήνες και προβλέπεται ότι θα διαρκέσει και άλλους, δεν είναι δυνατόν να διακόψει ουσιαστικά τη λειτουργία της η Βουλή, το νομοθετικό της έργο, ούτε να γίνεται επιλογή ήσσονος σημασίας νομοθετικών πρωτοβουλιών». Τα παραπάνω τόνισε, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι «η Βουλή νομοθετεί υπολειτουργούσα», ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη β´ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)».

Αναφερόμενος στην αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών σημείωσε ότι «από την προηγούμενη συνεδρίασή μας που έγινε πριν τις γιορτές, είχαμε αλλαγές, ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Άλλος υπουργός εισηγήθηκε το νομοσχέδιο στην Επιτροπή μας και με άλλον υπουργό θα προχωρήσουμε στην ψήφισή του. Είχαμε την αποχώρηση του πρώην, πια, υπουργού Εσωτερικών, του κ. Θεοδωρικάκου και την αναβάθμιση, όπως γράφτηκε, μετά το “αγροτικό” του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κ. Βορίδη. Aν και θα έλεγα ότι μια χώρα που φιλοδοξεί να είναι “το περιβόλι της Ευρώπης“ θα έπρεπε να έχει σε καλύτερη κατάταξη, κατά την ταπεινή μου γνώμη, στην σειρά των Υπουργείων το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταδεικνύοντας και τη σπουδαιότητα που δίνει στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Οφείλω, επίσης να πω και διατυπώνω προσωπική γνώμηότι ο νυν υπουργός, πια, Εσωτερικών, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη με τη θητεία του στο Υπουργείο των αγροτών, καθώς το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου του ήταν άγνωστο, ωστόσο όχι μόνο αντιμετώπισε με επάρκεια τα ζητήματα, αλλά έδωσε και λύσεις σε μία σειρά ζητημάτων στην κρίσιμη αυτή περίοδο της πανδημίας.[]

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ομολογώ ότι δεν γνώριζα, αν και είμαι αρκετά χρόνια στην ολομέλεια και στα βουλευτικά καθήκοντα, ότι υπάρχει αυτή η διαδικασία της “υιοθεσίας”. Όταν, λοιπόν, ανάμεσα στην εισήγηση και στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου μεσολαβεί ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αναδόμηση των χαρτοφυλακίων, υπάρχει αυτή η διαδικασία της υιοθέτησης. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης, που δεν εισηγήθηκε το νομοσχέδιο, μας έστειλε αυτό το έγγραφο της “υιοθεσίας”,το οποίο και θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής επικρότησε την κατακλείδα του λόγου του κ. Χιονίδη, ότι δεν ήρθαμε να καταργήσουμε το νόμο Πεπονή, αλλά να χτίσουμε πάνω στον νόμο, λέγοντας ότι «θυμίζει τη βιβλική ρήση για τον μωσαϊκό νόμο “ουκ ήλθον καταλύσαι το νόμο, αλλά πληρώσαι αυτόν”». Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξένων Γλωσσών Palso για τις παρατηρήσεις τους στο σχέδιο νόμου.

Ψήφος ομογενών 

Με αφορμή την αναφορά του κ. Πολάκη για τον κ. Βορίδη ότι επελέγη ως υπουργός Εσωτερικών «για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά ακροδεξιά δίκτυα της Ομογένειας θα μπορέσετε να πετύχετε μία διαφορά επιστολικών ψήφων που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη είτε όχι, τη συντηρητική σας ήττα», ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «επειδή ζήσαμε όλοι τις αποκρουστικές εικόνες με την κατάληψη του Καπιτωλίου, που οφείλονται εν πολλοίς στις θεωρίες συνωμοσίας και στους αρνητές της επιστολικής ψήφου, θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τη βαρύτητα της ψήφου των ομογενών που ψηφίσαμε με μεγάλη πλειοψηφία σε αυτήν τη Βουλή».

Τέλος, όσον αφορά στην κριτική για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων υπενθύμισε ότι «οι ενστάσεις για τις διαδικασίες επιλογής των διοικητών νοσοκομείων δεν είναι καινούργιες αν θυμάμαι καλά και νομίζω ότι δεν με απατά η μνήμη μουείχε γίνει αρκετός θόρυβος και στην προηγούμενη διακυβέρνηση, με την επιλογή διοικητή νοσοκομείου, που ήταν ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ, μηχανουργείου».