Παράταση του lockdown μέχρι 18 Ιανουαρίου: Κλειστά μαγαζιά και κομμωτήρια

Παράταση του lockdown ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένα μέρος των πολιτών και να επιτρέψουν οι συνθήκες να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, παρότι αναγνωρίζουμε όλοι το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος του lockdown.

Όπως ανακοίνωσε, έως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με όρους και μέτρα, θα ισχύσουν τα εξής:

  • παράταση του lockdown στο λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία
  • παράταση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα
  • απαγόρευση παρουσίας πιστών στις Θείες Λειτουργίες
  • παράταση του υποχρεωτικού ορίου εργαζόμενων με τηλεργασία στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα ειδικά σχολεία, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού θα ισχύσει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία, ενώ όπου είναι εφικτό προτείνεται και η είσοδος από διαφορετικά σημεία.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό δηλώνοντας συμμετοχή στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Παράλληλα, όπως είπε δυνατότητα δωρεάν προληπτικού ελέγχου έχουν όλοι οι πολίτες.

Στα σχολεία είναι σε ισχύ όλα τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού όπως η χρήση μάσκα και αντισηπτικών.
Δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν και σε επιβαρυμένες περιοχές που ισχύουν αυστηρότερα μέτρα και γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ότι απαιτείται μεγάλη προσεχή από τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τα δικαστήρια λειτουργούν με περιορισμούς , ενώ οι περιορισμοί ισχύουν και για τις εκκλησίες.

Παράλληλα, νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα από 3ήμερη που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.