Πλημμύρισαν εκτάσεις χωραφιών μεταξύ Ορφανών και Υπέρειας

Την αναγκαιότητα άμεσης επούλωσης όλων των ζημιών που προέκυψαν από “Ιανό” κατέδειξε η προχθεσινή βροχόπτωση, καθώς μεταξύ των χωριών Υπέρειας Φαρσάλων και Ορφανών Παλαμά, στα όρια του νομού Λάρισας και Καρδίτσας, λίγες ώρες μετά την βροχή,  χθες τα ξημερώματα παρουσίασε πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να σκεπαστούν με νερό, κοντά στα 1.000 στρέμματα χωραφιών από τον Ενιπέα ποταμό.

Πλημμύρισαν κοντά στα 1.000 στρέμματα τα οποία καλλιεργούνται με βαμβάκι κοντά στην τοποθεσία “Μαγούλα” και βόρεια του οδικού δικτύου που ενώνει τα δύο χωριά, ενώ υπήρχαν και λίγα στρέμματα που είχαν σπαρθεί με δημητριακά και μηδική. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρχαν και χωράφια με βαμβάκι τα οποία δεν κατάφεραν οι παραγωγοί να συγκομίσουν ποτέ οι παραγωγοί, έχοντας ακόμα μέσα την σοδειά που έμεινε μετά τον “Ιανό”.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η κατάσταση αυτή προκλήθηκε καθώς δεν επισκευάστηκε το ανάχωμα που υπήρχε στην περιοχή μεταξύ των δυο χωριών, μετά τις πλημμύρες του “Ιανού” λίγα μέτρα πριν το θυροφράγμα Ορφανών – Υπέρειας.

Από την πρώτη στιγμή και κατά την διάρκεια της νύχτας και πριν την υπερχείλιση του Ενιπέα ποταμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Περ. Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος, είχε τηλεφωνική συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Φαρσάλων Μάκη Εσκίογλου και τον Πρόεδρο ΤΟΕΒ Ενιπέα Αναστ. Δραχμάνη. Από πολύ νωρίς χθες το πρωί βρέθηκε στο σημείο ο ίδιος, μαζί με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Καραλή, τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας  Χρ. Ντάγια, τους αντιδημάρχους Φαρσάλων Δ. Γούσια, Χρ. Μπασαγιάννη, τον πρόεδρο ΟΠΑΚΠΑ Νίκο Γκατζόγια και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Υπέρειας Χαρ. Σκαντζούρη.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, κατά μήκος του Ενιπέα από το Βασιλί, τα Πυργάκια, το Ευύδριο έως και την Υπέρεια, έχουν γίνει εργολαβίες αποκατάστασης των αναχωμάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και γι’ αυτό και δεν πλημμύρισαν. Στο συγκεκριμένο σημείο αν και υπάρχει εργολαβία αποκατάστασης των δυο αναχωμάτων, τα συνεργεία δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν καθώς το σημείο είχε λάσπη.

Από την ορμή του ποταμού, το νερό πέρασε και νότια του δρόμου στις καλλιέργειες προς το χωριό Λεύκη, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει και σε εκείνο το σημείο ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα μικρότερης έκτασης. Επίσης, πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και δυτικότερα σε μικρότερη έκταση, δεξιά και αριστερά κατά μήκος της γραμμής του ΟΣΕ κοντά στο χωριό Ορφανά.

Είχαμε επισημάνει στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας, τα υψηλά επίπεδα υετού που είχαν καταγράψει οι δυο μετεωρολογικοί σταθμοί στο Δήμο Φαρσάλων, στα πεδινά (Βαμβακού) 36 χιλιοστά υετού και στα ημιορεινά του Δήμου Φαρσάλων 42 χιλιοστά (Σκοπιά), που ως συνέπεια είχαν λίγες ώρες αργότερα να σημειωθούν τα παραπάνω πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία