Πλησιάζει στον κόκκινο πλανήτη η Κίνα

Πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την εκτόξευση της ιστορικής κινεζικής αποστολής προς το φεγγάρι που έχει ως σκοπό να αναδείξει την Κίνα ως το πρώτο κράτος παγκοσμίως που θα μεταφέρει στη Γη σεληνιακά πετρώματα, οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι μπαίνει στην τελική ευθεία και η αποστολή που έχουν οργανώσει για τον Άρη και ξεκίνησε το ταξίδι της για τον κόκκινο πλανήτη τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Λι Τζενκάι, επικεφαλής τη αποστολής Tianwen-1 στον Άρη, εξηγεί ότι το κινεζικό διαστημικό σκάφος πετά ταχύτερα και ταχύτερα και βγαίνει έτσι εκτός επηρεασμού της ηλιοκεντρικής βαρύτητας. «Αυτήν την στιγμή η ταχύτητά του είναι σταθερή στα 22 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο σε σχέση με την Γη», εξηγεί.

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να φτάσει στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη η κινεζική αποστολή Tianwen-1 που ήδη έχει διανύσει πάνω από 400 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τότε θα θέσει σκάφος σε τροχιά και γύρω από τον Άρη και θα κατεβάσει ένα μικρότερο ρομποτικό ρόβερ.

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία και καταφέρει να προσεδαφιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα «πατήσει» στον Άρη.

Πηγή: euronews.com