Κόκκαλης σε Καραμανλή: Τι έχει κάνει ο ΟΣΕ τα τελευταία τρία χρόνια στη Λάρισα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής;

Αναφορά στον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης προκειμένου να ενημερωθεί για το εάν έχουν υπάρξει και ποιες πρωτοβουλίες από πλευράς ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια των πολιτών λόγω της διέλευσης των γραμμών μέσα από την πόλη της Λάρισας.

Επιπρόσθετα ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά να ενημερωθεί και για το που βρίσκεται ο σχεδιασμός – εάν υπάρχει – για την απομάκρυνση ή υπογείωση των γραμμών από τον ιστό της πόλης, επισημαίνοντας ένα ακόμη ατύχημα που έλαβε χώρα προ ημερών εντός των γραμμών με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό μίας νεαρής κοπέλας.

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Κόκκαλη: «Κύριε υπουργέ, την περασμένη Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020, ένα νεαρό κορίτσι μόλις 18 ετών τραυματίστηκε σοβαρά και πλέον δίνει μάχη για τη ζωή της, αφότου κεραυνοβολήθηκε από υψηλή τάση ρεύματος από τη γραμμή που τροφοδοτεί την ηλεκτροκίνηση των συρμών. Το περιστατικό δυστυχώς συνέβη εντός κατοικημένης περιοχής στη Λάρισα και λέω δυστυχώς γιατί δεν είναι το πρώτο.

Μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, δύο νέοι άνθρωποι, δύο παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στις γραμμές του τρένου, εντός της πόλης της Λάρισας. Ένα δεκάχρονο αγόρι που παρασύρθηκε από συρμό κι ένας ακόμη 15χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία και κατέληξε λίγες ημέρες μετά, ακριβώς στο ίδιο σημείο που τραυματίστηκε προ ημερών και η προαναφερθείσα 18χρονη.

Ο φόρος αίματος βέβαια από τη διέλευση των γραμμών του ΟΣΕ στη Λάρισα είναι κατά πολύ βαρύτερος αν ανατρέξει κάποιος στην πρόσφατη ιστορία της πόλης και θυμηθεί τα πόσα άλλα τραγικά περιστατικά, συνυπολογίζοντας και τα τροχαία δυστυχήματα στις αφύλακτες διαβάσεις.

Μάλιστα, υπό την πίεση της κοινωνίας, την κινητοποίηση κατοίκων και φορέων, η διοίκηση του ΟΣΕ ουκ ολίγες φορές άνοιξε το διάλογο για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στις γραμμές του τρένου.

Ήταν πρόσφατα, το 2017 οι αρχικές δεσμεύσεις για κάποια «βραχεία» μέτρα ασφάλειας με περίφραξη, ενώ στις αρχές του 2019 είχαμε νέες επαφές και ζυμώσεις για την εν γένει αντιμετώπιση του θέματος της διέλευσης των γραμμών μέσα από την πόλη της Λάρισας.

Η ιστορία όμως απέδειξε πως τουλάχιστον από πλευράς ΟΣΕ, η πρόθεση ήταν απλά να αποφύγει την πίεση που του ασκείται κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο, το θέμα.

Και δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα του τύπου που επισημαίνουν τη γενικότερη πρακτική του οργανισμού να αφήνει στα… συρτάρια σωρεία μελετών που πραγματοποιεί η ΕΡΓΟΣΕ, οδηγώντας σε μία «εξαιρετικά αρνητική πορεία των έργων αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου προκάλεσαν, ως γνωστόν, την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών προχώρησαν στη σύσταση επιτροπής με στόχο να αλλάξει το μοντέλο υλοποίησης και παρακολούθησης».

Λεφτά για μελέτες υπάρχουν και ξοδεύονται. Τα έργα όμως δε γίνονται ποτέ και το κόστος αυτής της εγκληματικής ολιγωρίας το πληρώνει η κοινωνία μετρώντας νεκρούς.

Ειδικότερα στη Λάρισα, θα σας θυμίσω πως έγιναν μελέτες για την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης της εθνικής οδού, στη συνέχεια ανατέθηκε εργολαβία που σταμάτησε στη μέση χωρίς να υπάρξει εκ νέου δημοπράτηση του έργου. Από το 2005 υπάρχουν οριστικές μελέτες για αλλαγές χάραξης σε εντοπισμένα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης αλλά τα έργα δεν έγιναν ποτέ.

Κύριε υπουργέ, κατόπιν των παραπάνω, σας παρακαλώ όπως ενημερώσετε εμένα αλλά και τους κατοίκους της Λάρισας ποια είναι τα μέτρα προστασίας που έλαβε ο ΟΣΕ – αν έλαβε – στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια για τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, αλλά και που βρίσκεται εν γένει το πάγιο και ομόθυμο αίτημα απομάκρυνσης – υπογείωσης (ή κάποιας άλλης λύσης) των γραμμών που διέρχονται τη Λάρισα.

Για κάθε ημέρα που περνά και για κάθε ζωή που χάνεται δεν υπάρχουν μόνον θύματα αλλά και θύτες. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση και οφείλουμε να δράσουμε έστω και με καθυστέρηση. Είναι υποχρέωσή μας. Σας ευχαριστώ».