Εσκίογλου: Προσωρινή λύση η νέα γεώτρηση της ΔΕΥΑ Φαρσάλων

Ως μία προσωρινή λύση, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, τη νέα γεώτρηση της Δ.Ε.Υ.Α.Φαρσάλων, για το υδρευτικό της πόλης.

Ο κ. Εσκίογλου επισήμανε κατά τη διαδικασία της ενημέρωσης προς το σώμα ότι: “Πρόκειται για μία νέα γεώτρηση στην τοποθεσία Mεριάς ή Λιβάδι και όχι στο Βοϊδολίβαδο, λαμβάνοντας υπόψιν, ως προσωρινή λύση, γιατί ο στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής είναι τα μεγάλα έργα και τα φράγματα (σ.σ. σε Κακλιτζόρεμα & Λουτζακόρεμα)”.

Ακόμα, όπως σημείωσε ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι βρέθηκε νερό άνω των 100 κυβικών μέτρων με ανάλυση από το χημείο της ΔΕΥΑΛ, κάνοντας λόγο ότι πρόκειται για ένα καλό και μαλακό νερό, κάτω των 10 νιτρικών, ενώ από την ανάλυση στο χημείο του Βόλου τα νιτρικά που προέκυψαν από την διαδικασία της χημικής ανάλυσης είναι από 8,3 – 8,5 νιτρικά, δηλαδή, από τις δυο αναλύσεις προκύπτουν από 8 – 10 νιτρικά, με τον ίδιο να αναφέρει για την ποιότητα του χαρακτηριστικά “Νερό όπως τα εμφιαλωμένα”. Η νέα γεώτρηση βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης στον μεριά, κοντά στην διασταύρωση του εξωτερικού περιφερειακού, πλησίον της οδού Ανωχωρίου.

Επίσης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ενημέρωσε το σώμα για την πορεία και την εξέλιξη των έργων καθώς και τα ποσά που δαπανήθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν από τον “Ιανό” τον περασμένο Σεπτέμβριο έως τώρα. Μετά από την ενημέρωση, ο Δήμαρχος  αποχώρησε από την συνεδρίαση καθώς θα έπρεπε να παρευρεθεί εκπροσωπώντας τον δήμο, σε σύσκεψη που ήταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα για τον ΦΟΣΔΑ, αναφέροντας ότι θα ψηφίσει αρνητικά ως προς την αύξηση των τελών.

Για πολιτικό πολιτισμό έκανε λόγο η πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων κ.Μαρία Ίφου, αναφερόμενη στη νέα γεώτρηση της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας ότι πολύ κοντά σε αυτή, στην θέση Βοϊδολίβαδο, είχε υλοποιηθεί γεώτρηση με τα ίδια νιτρικά και σχεδόν την ίδια ποσότητα νερού, που είχε ανοιχτεί επί θητείας της το 2009 και η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Καραχάλιου την “τάπωσε” και δεν την χρησιμοποίησε καθόλου, χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη δημοτική αρχή για εγωιστική συμπεριφορά που όμως θα έπρεπε να έχει συνέχεια, ενώ από την παρούσα δημοτική αρχή τον δήμαρχο και τον πρ. Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΦ, είχε λάβει την διαβεβαίωση ότι θα την χρησιμοποιούσαν μελλοντικά για την επάρκεια του νερού στην πόλη. “Υπήρξε κατά το παρελθόν μία αντιμετώπιση λόγω κακής αντιπολίτευσης και μάλιστα από την πλευρά που τώρα πρόσκεινται στη δημοτική αρχή, που τώρα δεν φωνάζουν για το “Βοϊδολίβαδο” που τότε έλεγαν, ότι είναι κοντά στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης” σημείωσε η κ. Ίφου” αναφερόμενη στην γεώτρηση επί θητείας της.

Απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο και προεδρο της ΔΕΥΑΦ, έθεσε την ερώτηση, για πιο λόγο η ΔΕΥΑΦ προχώρησε στην νέα γεώτρηση σπαταλώντας χρήματα, ενώ υπήρχε η γεώτρηση στο “Βοϊδολίβαδο”. Ακόμα, σημείωσε ότι έστω και τώρα,  θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και εκείνη η γεώτρηση, ώστε να δώσει μεγαλύτερη λύση στο πρόβλημα της πόλης με την επάρκεια νερού.

Μετά από τρεις μήνες και δέκα μέρες, υπήρξε από πλευράς δημοτική αρχής μία στοιχειώδης ενημέρωση, σχετικά με την θεομηνία του “Ιανού” για τα έργα και τις εργασίες που έγιναν και πρόκειται να υλοποιηθούν στον δήμο για την αποκατάσταση των ζημιών χαρακτηρίζοντας την ως “επιδερμική” ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ενώ για ακόμη μια φορά εξέφρασε την ανάγκη να υλοποιηθεί μια ειδική συνεδρίαση, η οποία θα έχει ως ένα και μοναδικό θέμα τον “Ιανό”.

Η νέα γεώτρηση στην θέση “Μεριάς” ή “Λιβάδι” στα Φάρσαλα

Απάντησε επίσης στην πρώην δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου για την γεώτρηση επί θητείας της, στην θέση “Βοϊδολίβαδο” ότι: “Aπό την προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και διαδικασία και ο λόγος ήταν, ότι στα προηγούμενα συμβούλια όλες οι παρατάξεις πλην της παράταξης της (κ. Ίφου), έλεγαν όχι στη χρήση της εκείνης γεώτρησης, με κυρίαρχες φωνές της παράταξης του πρώην επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Χρ. Καπετάνου, του οποίου συνέχεια αποτελεί η τωρινή παράταξη της πλειοψηφίας, κατά το μέγιστο μέρος τουλάχιστον, οπότε η γεώτρηση είναι εκεί.” Ακόμα πρόσθεσε ότι: “Είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα νερά, ότι εκείνη η περιοχή έχει καλό νερό παραδόξως, όσον αφορά τα νιτρικά, όμως είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν σχέση με το αντικείμενο, ότι ο μεγάλος φόβος σε αυτή την περιοχή είναι τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αναρρόφηση του νερού, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληρωθούν από τα λύματα της πόλης”. Επίσης επεσήμανε ότι αυτό είναι το θέμα που αποτρέπει την εκμετάλλευση εκείνων των γεωτρήσεων και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι: Δεν είναι θέμα, ούτε πολιτικό, ούτε εγωιστικό, είναι θέμα λογικής και την ίδια άποψη εξέφρασε στην συνεδρίαση της ΔΕΥΑΦ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Παρπόδης”. Ακόμα έκανε λόγο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει θέμα σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι σε μορφή φωτοβολίδων στο δημοτικό συμβούλιο.

Για απαντήσεις πρόχειρες από την πλευρά του δημάρχου, όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης του “Ιανού” και την νέα γεώτρηση, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων κ. Αποστόλης Αναγνώστου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κ. Κων/νος Δαμιανός, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα ερωτήματα στον Δήμαρχο, με στόχο να υπάρξει απάντηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Τα δυο και μοναδικά θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την 12η αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το οικ. Έτος 2020 και την έγκριση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ ΙΟΛΑΟΣ” του δήμου Φαρσάλων, πέρασαν κατά πλειοψηφία, καθώς τα καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αποστόλης Αναγνώστου. Κλείνοντας την συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Δαμιανός και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αντάλλαξαν ευχές για Καλή Χρονιά. Από την χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Τύμπας,  Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, Βασίλειος Πατσιούρας και Ιουλία Αγγελακοπούλου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία