Βαγενά: «Τετραπλασιασμός των εκκρεμών συντάξεων από την κυβέρνηση των αρίστων»

Όταν πρωτοεκλέχτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, σύσσωμοι οι υπουργοί και οι βουλευτές της και με ύφος δέκα καρδιναλίων υπόσχονταν ότι θα βάλουν μία τάξη στην «ακαταστασία» που άφησαν αυτοί οι άσχετοι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι ίδιοι έχουν το «know how» και, επιπλέον, είναι και άριστοι. Για να μην πιάσουμε τώρα ένα-ένα όλα τα υπουργεία που αποτελούν υπόδειγμα διαχείρισης και προπαντός εμπειρίας – βλέπε Υγείας, Παιδείας, Τουρισμού κ.α. – θα ήθελα να αναφερθώ στην περίπτωση του κ. Βρούτση.

Το πρώτο πράγμα που είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις προγραμματικές του δηλώσεις μόλις ανέλαβε το υπουργείο ήταν ότι θα έλυνε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «ντροπή για την ελληνική κοινωνία.» Αναφερόταν στις 110.000 εκκρεμείς συντάξεις που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπώντας φυσικά το γεγονός ότι η «κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης» είχε παραδώσει το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 400.000 εκκρεμείς συντάξεις. Πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο άριστης διακυβέρνησης της χώρας; 375.000… Θα έλεγα ντροπή, αλλά την ίδια λέξη χρησιμοποίησε τότε και ο κ. Βρούτσης και οι λέξεις έχουν χάσει κάπως τη σημασία τους.

Η λύση του υπουργού στο πρόβλημα, με διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 21/12/20, στην ουσία ομολογώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί, είναι η πρόσληψη συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ για να συνδράμουν στις διαδικασίες απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Για την ιστορία, όμως, αλλά και για την ουσία του ζητήματος, όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την ανανέωση των συμβάσεων των 5.500 νέων επιστημόνων που «είχαμε προσλάβει, όχι για να κάνουμε ρουσφέτια, αλλά σε ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του brain drain», δίνοντας κίνητρο στο επιστημονικό μας δυναμικό να παραμείνει ή να επιστρέψει στη χώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν στελεχώσει τον ΕΦΚΑ. Τώρα επιστρατεύουν συνταξιούχους.

Και κάτι τελευταίο. Οι συνταξιούχοι δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, που δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή, πλήρωσαν φόρους, πολλοί από αυτούς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χρειάζονται φάρμακα και θέρμανση, αν μη τι άλλο. Δεν είναι αστείο ούτε λίγο πράγμα ο τετραπλασιασμός των εκκρεμών συντάξεων και ειδικά μέσα στην πρωτοφανή κρίση, που διανύουμε. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε καν τη στοιχειώδη ευσυνειδησία να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση για ένα έτος της πλήρους απαλλαγής από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους όσοι στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ από το τέλος του 2019. Και μη χειρότερα.