Δήμαρχος Φαρσάλων: Θα είμαι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν στο Δήμο Φαρσάλων

Τι συζήτησαν οι παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο

Ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν στο Δήμο Φαρσάλων έκανε γνωστό χθες κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων ο Δήμαρχος της πόλης. Ο κ. Εσκίογλου αναφέρθηκε στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και για τις πρωτόγονες συνθήκες που ζούμε όλοι μας. Επισήμανε ότι η περιοχή των Φαρσάλων παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε σχέση με άλλες πόλεις, ενώ τόνισε ότι υπεύθυνος για την ενημέρωση των κρουσμάτων είναι ο ΕΟΔΥ. Επιβεβαίωσε το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ε” ότι στην περιοχή των Φαρσάλων θα πραγματοποιηθούν τρία εμβολιαστικά κέντρα, ένα στην πόλη στο Κέντρο Υγείας και από ένα στα χωριά Σταύρος και Βαμβακού. Ακόμα ενημέρωσε το σώμα ότι την ερχόμενη Τρίτη 22/12, κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ κορονοϊού για όσους το επιθυμούν στη λαϊκή αγορά των Φαρσάλων, είτε με την μέθοδο Drive through, είτε για πεζούς σε όσους  το επιθυμούν.

Κ. Τύμπας: Αναλαμβάνω την δωρεά στεγάστρου ή οικίσκου για τους οδηγούς ΤΑΞΙ

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δαμιανός ανέγνωσε σχετικό αίτημα του κ. Τύμπα  για θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, όσον αφορά την κατασκευή στεγάστρου ή οικίσκου στην πιάτσα των ΤΑΞΙ, ώστε να λύσει μια για πάντα το χρόνιο και επί σειρά ετών πρόβλημα των αυτοκινητιστών που κάθονται, είτε στο κρύο το χειμώνα, είτε στον καύσωνα το καλοκαίρι, με τον ίδιο να δηλώνει πρόθυμος στο σώμα να το κάνει δωρεά. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί στην νέα κατασκευή της πλατείας. Ο κ. Τύμπας αφού πήρε ξανά το λόγο επανήλθε ζητώντας να τοποθετηθεί έστω και προσωρινά καθώς η πλατεία μπορεί να κάνει κάποια χρόνια να υλοποιηθεί, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα σε ένα πάγιο και διαρκές αίτημα των αυτοκινητιστών. Ο πρόεδρος αφού ανέφερε ότι είναι δίκαιο το αίτημα, τόνισε ότι για να τοποθετηθεί οτιδήποτε σε δημοτικό χώρο θα πρέπει να έχει την έγκριση της τεχνικής υπηρεσίας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει απάντηση της υπηρεσίας σε μελλοντική συνεδρίαση, με τον κ. Τύμπα να ζητά ακριβή ημερομηνία.

Τοποθετήσεις – Ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων

Στις τοποθετήσεις των Δημοτικών συμβούλων η πρ. Δήμαρχος κ.Μαρία Ίφου, θέλησε να ενημερωθεί αν η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει στην μέριμνα και υλοποίηση ταχυδρομικών θυρίδων σε χωριά του δήμου, τα οποία δεν υπάρχουν για τις ανάγκες των κατοίκων. Την απάντησε έδωσε η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ.Σοφία Χατζηπλή, ότι ο δήμος έχει ζητήσει από τους προέδρους την καταγραφή αυτών και άλλων θεμάτων καθώς και πόσες οικογένειες διαμένουν σε κάθε κοινότητα.

Ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος ζήτησε από τη δημοτική αρχή κάποια κατάσταση για το πόσες είναι οι αιτήσεις πολιτών που υπέστησαν ζημιές από τον “Ιανό” πόσες αποζημιώθηκαν και πόσες απορρίφθηκαν, ώστε να υπάρχει μία συνολική εικόνα. Ερώτηση για τον καθαρισμό δρόμων σε χωριά του δήμου κατέθεσε ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου, ενώ επίσης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα όσον αφορά κάποιους δρόμους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι μετά τον “Ιανό” και χρειάζονται ανακατασκευή. Ακόμα τόνισε την ανάγκη να καθαριστεί το κτίριο του “Πύργου Δελληδημητρίου” θεωρώντας ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση ειδικά από το πίσω μέρος. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Δημ. Γούσιας απάντησε ότι κάποιοι δρόμοι ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι έχουμε έρθει σε επαφή έτσι ώστε να γίνει η ανακατασκευή τους, ενώ οι κ.κ. Κουκουλιός και Μπασαγιάννης αναφέρθηκαν ότι οι τρεις υπηρεσίες (Πρασίνου, καθαριότητας, τεχν. έργων) λειτουργούν συντονισμένα και σε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας προς όφελος όλων.

Για την μη λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης στον “Πύργο Δελληδημητρίου” έκανε ερώτηση ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Γκέβρος, ο οποίος ανέφερε ότι σε μια δύσκολη περίοδο όπως της καραντίνας οι πολίτες θα μπορούσαν να δανείζονται βιβλία, και ζήτησε παράλληλα να ενημερωθεί για πιο λόγο δεν λειτουργεί. Επί του θέματος απάντησε ο κ. Μπασαγιάννης, ότι η βιβλιοθήκη δεν έκλεισε, αλλά απουσία υπαλλήλου βιβλιοθηκονόμου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο κ. Γκέβρος επανήλθε ζητώντας την άμεση μέριμνα από την δημοτική αρχή με πρόσληψη συμβασιούχου και με στόχο την επαναλειτουργία της άμεσα.

Ψήφιση θεμάτων

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης κατά πλειοψηφία πέρασε η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος με την ένταξη δυο έργων του δικτύου ομβρίων υδάτων στο Βασιλί (δυτική πλευρά μήκους 1,200 μέτρων) προϋπολογισμού 280.000 ευρώ και την κατασκευή των αθλητικών υποδομών σε Φάρσαλα και Υπέρεια Φαρσάλων προϋπολογισμού 250.633 ευρώ. Το θέμα καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αποστόλης Αναγνώστου, ενώ η πρ. δήμαρχος κ. Μαρία Ίφου ζήτησε να μην γίνει μόνο ένα τμήμα αλλά ολόκληρο το έργο στο Βασιλί, ενώ τόνισε για το κλειστό γυμναστήριο και την αντικατάσταση του παρκέ ότι θα πρέπει να αλλαχθεί η σκεπή του κλειστού που απασχολούσε τα προηγούμενα χρόνια. Σωστή η παρατήρηση της πρ. Δημάρχου,  αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι , όσο αφορά την σκεπή του κλειστού η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε προχωρήσει στην βελτίωση της με σύμβαση έργου βελτίωσης προϋπολογισμού 100.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2018, σε συνεργασία με την πρ. Δημοτική αρχή. Έκτοτε, δεν απασχόλησε ξανά κάτι από την στέγη. Το παρκέ καταστράφηκε από τις πλημμύρες του “Ιανού”, αλλά από το έδαφος. Ο κ. Χρ. Παπαγεωργίου της παράταξης Άρη Καραχάλιου επανέλαβε την πρόταση της παράταξης του,  να υπάρξει συνολική εικόνα των εκτελούμενων έργων και όχι τμηματικά.

Την 11η αναμόρφωση του προϋπολογισμού εισηγήθηκε ο προϊστάμενος του δήμου, Σωκράτης Αλειφτήρας η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία καθώς το θέμα καταψήφισε επίσης ο κ. Αναγνώστου. Τα θέματα 3-4 και 5, πέρασαν ομόφωνα και αφορούσαν την αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.)., του Υπεύθυνου Διανομών και μελών της τριμελούς επιτροπής για την υλοποίηση του έργου «Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (Τ.Ε.Β.Α.)» και τον ορισμό νέων καθώς και μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου. Παρών ψήφισε ο κ. Αναγνώστου. Ομόφωνα εγκρίθηκε η παραχώρηση κατά χρήση αίθουσας του «Πύργου» ΔΕΛΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στον Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ), για την τοποθέτηση των αναμνηστικών από τις εκδηλώσεις της χορωδίας, και η λειτουργία αυτής ως μόνιμη έκθεση στη διάθεση του κοινού, μετά από αίτημα του Προέδρου της Χορωδίας Ιωάννη Μαλέτσικα.

Κλείνοντας τα θέματα ημερήσιας διάταξης ομόφωνα ψηφίστηκε η ανάκληση δύο αδειών πωλητών λαϊκών αγορών. Το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης πέρασε κατά πλειοψηφία και αφορούσε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2021. Όλοι οι σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα, εκτός από τον κ. Αναγνώστου που καταψήφισε με την αιτιολογία ότι σε αυτά τα θέματα θα έπρεπε να τα πληρώνει το κράτος και όχι ο δήμος από κονδύλια του.

Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δημ. Μπαμπανίκας, Γιώργος Αγγελακόπουλος, Κων/να Μπένου, Βασίλης Πατσιούρας και Ιουλία Αγγελακοπούλου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία