Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή στις 21 Δεκεμβρίου – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Η χρυσή τομή στο ζήτημα που είχε προκύψει με τις λειτουργίες των Χριστουγέννων βρέθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο, η δεύτερη μέσα σε διάστημα δύο ημερών. Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμος για την πορεία της πανδημία και στην ανησυχία που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως πολιτεία και εκκλησία σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περάνει η χώρα θα πρέπει να είναι μαζί και να δώσουν από κοινού τον αγώνα προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτό τον υγειονομικό εφιάλτη που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους Μητροπολίτες αλλά και από τους πιστούς για τα περιοριστικά μέτρα τις γιορτές των Χριστουγέννων και ζήτησε να υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την διασπορά του κορονοϊού.

Περισσότερες λειτουργίες

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν οι εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, κάτι που είχε συμβεί και το περασμένο Πάσχα. Επίσης λειτουργία εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων θα πραγματοποιηθεί και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Παράλληλα εκείνες τις ημέρες θα υπάρξουν κυλιόμενες λειτουργίες προκειμένου να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι πιστοί.

“Αγκάθι” ο αριθμός των πιστών

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε την αύξηση του αριθμού των πιστών, ένα αίτημα που ζητά κλήρος και λαός. Η εκκλησία προτείνει στους μικρούς ναούς να βρίσκεται ένα πιστός σε κάθε 15τμ, στα αστικά κέντρα να αυξηθούν στα 25 άτομα και στους Μητροπολιτικούς ναούς να ο αριθμός να φτάσει τους 50. Ο Πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Χαμηλώνουν οι τόνοι στην ΔΙΣ

Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο λειτούργησε “πυροσβεστικά” ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ήδη αρκετοί Ιεράρχες δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη τονίζοντας πως αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών και πως θα τηρήσουν πιστά τα μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Πηγή: thetoc.gr