Σκληρό lockdown αποφασίστηκε για ολόκληρη τη Γερμανία

Με τον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών να αυξάνεται, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια αποφάσισαν σήμερα πιο αυστηρά μέτρα για τις επόμενες εβδομάδες.

Έτσι, τα περισσότερα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν από την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου, όπως και τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί. Οι λοιπές επιχειρήσεις θα κληθούν να είναι πιο «ευέλικτες» με τους γονείς- υπαλλήλους τους, ενώ για τις γιορτινές διακοπές, από τις 24 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου, οι συναθροίσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν έως πέντε ενήλικους συν παιδιά έως 14 ετών, αλλά μόνο από δυο νοικοκυριά.

Τα μέτρα

Την απόφαση πήραν σε τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίας με τους επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, ορισμένα εκ των οποίων επί εβδομάδες αντιδρούσαν στο lockdown.

Τα μέτρα μεταξύ άλλων προβλέπουν: 

● Κλειστά όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα – συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων, που μέχρι τώρα ήταν ανοικτά
● Οι μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματα online, ενώ οι γιορτινές διακοπές θα παραταθούν από τα Χριστούγεννα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου
● Κλειστοί και οι παιδικοί σταθμοί, αλλά οι γονείς θα έχουν δικαίωμα σε άδεια μετ’ αποδοχών για να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
● Οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν την τηλεργασία
● Απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ σε δημόσιους χώρους
● Οι τελετές σε θρησκευτικούς χώρους (συναγωγές, εκκλησίες, τεμένη) επιτρέπονται υπό το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, αλλά οι ψαλμωδίες από το εκκλησίασμα απαγορεύονται
● Τα κρατίδια σχεδιάζουν τη μερική χαλάρωση των μέτρων από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου, για να επιτρέψουν την επανένωση των οικογενειών στα Χριστούγεννα
● Απαγορεύονται η πώληση πυροτεχνημάτων.

Η καγκελάριος στις δηλώσεις της συνέστησε στις οικογένειες που σκοπεύουν να περάσουν μαζί τις γιορτές να μπούν σε καραντίνα κατ’οίκον μια εβδομάδα πριν.

Η Γερμανία βρίσκεται εδώ και έξι εβδομάδες σε μερικό lockdown, με κλειστά μπαρ και εστιατόρια, αλλά ανοικτά τα υπόλοιπα καταστήματα και τα σχολεία. Ωστόσο, με τα κρούσματα να αυξάνονται, ορισμένα κρατίδια είχαν ήδη προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων. Για παράδειγμα, Βαυαρία, Σαξονία και Βάδη-Βυρτεμβέργη ήδη εφαρμόζουν, για τέσσερις εβδομάδες, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Επιπλέον από την Παρασκευή, η Σαξονία ανακοίνωσε «σκληρό lockdown», κλείνοντας τα καταστήματα λιανικής, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σήμερα, το Ινστιτούτο Κοχ για τις Μολυσματικές Ασθένειες ανέφερε 20.200 νέα κρούσματα και 321 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρες οι εντατικές γεμίζουν και μόνο 5% – 10% των κλινών είναι πλέον διαθέσιμες.

 

Πηγή: efsyn.gr