«Άδικος ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας!»

Ερώτηση – παρέμβαση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που δημιουργήθηκε στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, από τον άδικο τρόπο φορολόγησης των αγροτικών ενισχύσεων και ζητά την άμεση άρση της αδικίας και ρύθμιση του θέματος.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:

«Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι παραγωγοί που λαμβάνουν επιδοτήσεις μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος άνω των 5.000 ευρώ ή έχουν τζίρο σε πωλήσεις  προϊόντων άνω των 15.000 ευρώ υποχρεούνται να κρατάνε «βιβλία» και να εντάσσονται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Όταν, ωστόσο, είχε βγει η σχετική εγκύκλιος δεν είχε διευκρινιστεί, αν «επιδοτήσεις» θεωρούνται το σύνολο των ποσών που λαμβάνουν οι παραγωγοί μέσα στο έτος, ανεξαρτήτως του έτους αναφοράς της επιδότησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι παραγωγοί μέσω της βεβαίωσης για φορολογική χρήση του Ε1, αποτελούνται από τη βασική ενίσχυση, το «πρασίνισμα», την επιστροφή Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις διαφόρων καθεστώτων καθώς και λοιπές ενισχύσεις, όπως εξισωτική αποζημίωση, δάσωση γεωργικών γαιών, βιολογική Γεωργία-κτηνοτροφία, νιτρορύπανση και άλλα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα

Ωστόσο, οι παραγωγοί θεωρούν ότι θα ήταν  λογικό να υπολογίζονται μόνο τα ποσά που λαμβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά αντιστοιχούν μόνο στα δικαιώματά τους, δηλαδή στο «Καθεστώς Βασικής ενίσχυσης» και στο «Πρασίνισμα», κι όχι να συνυπολογίζεται το σύνολο των ποσών από όλα τα καθεστώτα, όπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα ποσά των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτώ τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς, αν σκοπεύουν να προβούν σε διευκρινιστική εγκύκλιο, για το αν τα φορολογούμενα ποσά αφορούν το τρέχον έτος ή και τις εισπράξεις προηγούμενων ετών,  αν θα εκδώσουν περαιτέρω διευκρινίσεις, σχετικά με το είδος των ποσών που τελικά θα φορολογηθούν και  αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, ένεκα της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας, των προστίμων των παραγωγών για τα παρελθόντα έτη, καθώς και αν προτίθενται να δώσουν μια παράταση και να ισχύσει η υποχρέωση καθεστώτος ΦΠΑ («βιβλία»), από τα ποσά των επιδοτήσεων του 2020»