Κανονικά θα καταβληθεί ο ΦΠΑ Δεκεμβρίου

Παρά τις δραματικές συνθήκες στην αγορά, δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναστολή πληρωμές, για να συγκρατηθεί η τρύπα στα έσοδα κάτω από τα 6 δισ.

Την αγωνία της κυβέρνησης να συγκρατηθεί η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία κάτω από τα 6 δισ. μαρτυρά η απόφαση να εξαιρεθούν από τα μέτρα στήριξης του Δεκεμβρίου με τις ευρύτερες φορολογικές διευκολύνσεις οι βεβαιωμένες οφειλές από ΦΠΑ. Ενώ μέχρι τον Νοέμβριο υπήρξε πρόνοια για τους πληττόμενους από την κρίση αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τη δυνατότητα πληρωμής του ΦΠΑ μετά τον Μάιο του 2021 στη βάση της νέας ρύθμισης, δεν συμβαίνει το ίδιο και τώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο ΦΠΑ μηνός Δεκεμβρίου είναι κανονικά καταβλητέος για τις επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνεται στο «σχήμα» με τις οφειλές που «παγώνει» η εξόφλησή τους έως τον Απρίλιο του 2021. Η απόφαση του υπουργείου έχει ισχύ μόνο για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ενώ χρήση του προηγούμενου μέτρου μπορούν να κάνουν μόνο οι εταιρείες που έχουν κλείσει με κρατική εντολή (επιχειρήσεις από τους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης και της ψυχαγωγίας).

Με αυτόν τον τρόπο το οικονομικό επιτελείο επιβάλλει την άμεση καταβολή του ΦΠΑ παρά τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας και του ρευστού σκηνικού που κυριαρχεί στην οικονομία. Το μέλλον για τις περισσότερες νομικές οντότητες στη χώρα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ενώ εντείνονται οι φόβοι για μαζικά λουκέτα στην αγορά.

Μόνο οι μεγάλοι…

Στο κλίμα αυτό τυχόν παράταση της πανδημικής κρίσης θα δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι, βγάζοντας από τον χάρτη τους μικρούς παίκτες. Οσοι πάλι μικρομεσαίοι καταφέρουν να ανεβάσουν ρολά θα έρθουν αντιμέτωποι με μια χιονοστιβάδα ασήκωτων υποχρεώσεων που υπονομεύει τη βιωσιμότητά τους. Εχει πάρει ήδη φωτιά το σενάριο το οποίο προτάσσεται ως αναγκαίο από διάφορους φορείς και οργανώσεις περί μιας νέας ρύθμισης 120 δόσεων που θα αγκαλιάσει όλα τα κορονο-χρέη και θα είναι για τις οικογενειακές επιχειρήσεις «ανάσα ζωής».

Ασφαλιστικές οφειλές

Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ανέφερε ότι από τις αναστολές που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης έχει συσσωρευτεί ένα ποσό οφειλών ύψους 5,25 δισ. ευρώ πλέον των 700 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να πληρωθούν το 2021.

«Ο βασικός προβληματισμός μας είναι αν κάποιες επιχειρήσεις δεν αντέξουν και αναστείλουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο ή λόγω συσσώρευσης οφειλών δεν μπορέσουν αυτά τα χρήματα να εισπραχθούν», επισήμανε ο κ. Κουτεντάκης. Ο ίδιος, πάντως, δεν είναι αρνητικός σε μια ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης, όχι όμως για να αλλοιωθεί η κουλτούρα πληρωμών αλλά για να μπορέσουν όσοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες να διευκολυνθούν στην εξόφληση των οφειλών τους.

Πέρα από τα ρίσκα και τους κινδύνους, το Γραφείο χαρακτηρίζει θετική τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας λόγω της έλευσης των εμβολίων και της εισροής των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης. Επίσης, οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν βραχυχρόνια διαχειρίσιμες, λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλαν τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κλείνοντας ο κ. Κουτεντάκης επισημαίνει ότι η δημοσιονομική εικόνα στον προϋπολογισμό παραμένει προβληματική.

Πηγή: efsyn.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!