Ε. Λιακούλη: «Οι φυλακές Λάρισας είναι πλέον υγειονομική βόμβα!»

Για τρίτη φορά παρενέβη η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με επείγουσα ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας, για την προστασία τόσο των κρατουμένων, όσο και του προσωπικού των φυλακών, τονίζοντας τα εξής:

« Κύριε Υπουργέ, σας προειδοποίησα πρόσφατα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την, από 9/11/2020, ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 1566), αλλά και κατά το πρώτο lockdown με την από 20/3/2020 (αρ. πρωτ. 5064) ερώτηση, για την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων κατά της πανδημίας του covid-19, για το κατάστημα κράτησης Λάρισας.

Τόνιζα μάλιστα κατά την δεύτερη κοινοβουλευτική μου παρέμβαση πως: ‘’το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός συνολικού συνεκτικού σχεδίου προστασίας της υγείας υπαλλήλων και κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε, ούτε τότε, ούτε τώρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι ήδη να εντοπιστούν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού στις φυλακές, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, στα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Δυστυχώς, και ‘’πριν αλέκτορα φωνήσαι’’,  έχουμε  κρούσματα κορωνοϊού σε δεκάδες κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Λάρισας, τα οποία έρχονται να προστεθούν στον θάνατο ενός 48χρονου, οικογενειάρχη και πατέρα δύο παιδιών σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος εργαζόταν στις φυλακές της πόλης μας και την απώλεια του οποίου θρηνεί η πόλη μας …

Δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες θέσεις κρατουμένων στο σωφρονιστικό κατάστημα είναι 554, ωστόσο, σήμερα η φυλακή έχει 729 κρατούμενους, παρουσιάζει δηλαδή πληρότητα της τάξης του 131% (!), σας ρωτώ τώρα και ξανά  – και μέχρι να λάβω ικανοποιητική απάντηση, ποια άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών Λάρισας σχεδιάζετε να λάβετε, μετά την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στο ανωτέρω κατάστημα, καθώς και ποια ειδικά μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων του καταστήματος Λάρισας λήφθηκαν και αφορούν τόσο το προσωπικό, όσο και τους κρατούμενους;».

Παράλληλα, και στο πλαίσιο της νομοθετικής της ιδιότητας, η Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε σήμερα τροπολογία, σε απολύτως σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας», η οποία αφορά την αποσυμφόρηση, αλλά και την ενίσχυση των φυλακών της χώρας, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας της βουλευτή Λάρισας υπογραμμίζεται πως για τις αφόρητες συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, «η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2014 και το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάστηκε σε έναν από τους προσφεύγοντες, ήταν το μεγαλύτερο που είχε μέχρι τότε επιδικαστεί σε κρατούμενο»