Στη Βουλή φέρνει ο Κόκκαλης την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας

Την άμεση στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας με δέσμη μέτρων ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επικαλείται την αλληλουχία αρνητικών εξελίξεων κατά τη φετινή χρονιά, όπως οι καταστροφικές καιρικές συνθήκες και η πανδημία, επισημαίνοντας την πρόσφατη δέσμη έξι μέτρων από την Ομάδα Εργασίας Βάμβακος για τη στήριξη του προϊόντος.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι 45.000 βαμβακοπαραγωγοί στην χώρα μας ήρθαν αντιμέτωποι φέτος με καταστροφικές καιρικές συνθήκες, με την πανδημία του Covid-19 καθώς και με πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας από την προμήθεια των πρώτων υλών, την καλλιέργεια, την συγκομιδή μέχρι και την παράδοση του προϊόντος τους, με τιμές κατώτερες του αναμενόμενου, δημιουργώντας σημαντική απώλεια στο εισόδημά τους.

Οι αποδόσεις των χωραφιών είναι κατά μέσο όρο 30% χαμηλότερες από πέρυσι έχοντας καταβάλλει υψηλότερα έξοδα και καλλιεργητικές φροντίδες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

Οι απώλειες εισοδήματος από την πώληση του προϊόντος είναι τουλάχιστον 30%-35% χαμηλότερες από πέρυσι, οφειλόμενες κυρίως στις χαμηλές τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος ως απόρροια της μείωσης της κατανάλωσης διεθνώς, διότι τα καταστήματα είναι κλειστά. Η κατάσταση μειωμένης ζήτησης αναμένεται να διαρκέσει ως τα μέσα του 2021 τουλάχιστον.

Πρόσφατα συνεδρίασε η ομάδα εργασίας βάμβακος στο ΥΠ.Α.Α.Τ, η οποία θεσμοθετήθηκε το έτος 2016, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που απασχολούνε τις βαμβακοκαλλιέργειες, τα κυριότερα των οποίων είναι:

Ένταξη του νέου AGRO 2.1, 2.2 και 2.4 σε μέτρο του Π.Α.Α. ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή ποιοτικού και πιστοποιημένου βάμβακος.

Ένταξη της βαμβακοκαλλιέργειας στο πρόγραμμα Αειφορίας και Βιωσιμότητας ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Λήψη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει το ΥΠ.Α.Α.Τ για την μείωση του κόστους της βαμβακοκαλλιέργειας.

Ενίσχυση του ελέγχου του ποσοστού Ξένων Υλών στο σύσπορο βαμβάκι.

Δορυφορικός έλεγχος σε ποσοστό 100% των δηλωθέντων στρεμμάτων βάμβακος και επιπλέον διασταυρωτικοί επιτόπιοι έλεγχοι για την προστασία των πραγματικών παραγωγών.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος βαμβακοπαραγωγών λόγω Covid-19.

Επειδή καθίσταται επιτακτική η στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας.

Ερωτάσθε αν προτίθεσθε να υλοποιήσετε- και σε ποιο βαθμό- από τα ως άνω τα οποία αποτελούνε αιτήματα όλης της αλυσίδας στην παραγωγή του βαμβακιού;»