Ε. Λιακούλη: «Ξέχασε η κυβέρνηση τους βαμβακοπαραγωγούς!»

Σε ερώτηση – παρέμβαση προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, με την οποία ζητά την έμπρακτη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών της χώρας, από πλευράς της κυβέρνησης, επισημαίνοντας τα εξής:

«Στο Πρωτόκολλο 4 της ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. υπάρχει ειδικό καθεστώςδέσμευσης της Ε.Ε. για ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, κάτι που αναγνωρίζει πως το βαμβάκι είναι ένα προϊόν με τεράστια στρατηγική σημασία τόσο για την αγροτική παραγωγή, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Από την παραγωγή έως και την μεταποίηση δημιουργεί ένα τεράστιο κύκλο εργασιών που αφορά πληθώρα συνδεδεμένων επαγγελμάτων και συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στον εκκοκκιστικό και σε άλλους κλάδους.Η πολλαπλασιαστική δυναμική του είναι αναμφισβήτητη, καθώς τα προϊόντα και υποπροϊόντα του βάμβακος έχουν αμέτρητες χρήσεις. Οι ίνες του χρησιμοποιούνται από την κλωστοϋφαντουργία και την παραγωγή ρούχων έως την φαρμακοβιομηχανία και τα προϊόντα ομορφιάς. Ο σπόρος του χρησιμοποιείται για βαμβακέλαιο, βαμβακόπιτα στις ζωοτροφές και για βιομάζα βιοενεργειακής χρήσης. Χρήσεις συναντάμε ακόμη και σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το βαμβάκι σταθερά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ελληνικών εξαγωγών, όλων των εξαγώγιμων προϊόντων, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία του για το ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για μεγάλο αριθμό παραγωγών καθώς πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα δύσκολη ήταν και για το σύνολο των αγροτών καθώς το ξηρό και χωρίς βροχοπτώσεις καλοκαίρι που ακολούθησε, συνδυαστικά με την αστάθεια του καιρού και τους ανέμους στην περίοδο συγκομιδής, μείωσε αισθητά τις αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πέρα όμως από τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, το βαμβάκι, όπως και ταπερισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες τουCOVID-19. H παγκόσμια ύφεση και αβεβαιότητα, έχουν μειώσει τη ζήτηση και την κατανάλωση άρα και τη διάθεση του εκκοκκισμένου βάμβακος. Η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά, απόρροια και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ, δημιουργεί χρηματιστηριακές πιέσεις στην τιμή, η οποία είναι χαμηλή και ασταθής.

Κατόπιν τούτων, ζητώ από τους συναρμόδιους υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα για την στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, όπως και να συνδράμουν με ειδική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κανονισμών. Τέλος, ρωτώ ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για την παρουσία του ελληνικού βάμβακος, στο διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον».