Το πεδίο δράσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην τρέχουσα υγειονομική κρίση

*Γράφει ο Σιδερίδης Στέφανος, M.Sc Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός Κέντρο Υγείας Φαρσάλων

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) με την ενεργό εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών της είναι δεδομένη από την πρώτη στιγμή της πανδημικής κρίσης. Αφορά στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας με συμμετοχή στην καθημερινή διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε μεγάλο αριθμό ασθενών με ήπια συμπτώματα της νόσου και των στενών επαφών τους. Όλοι αυτοί που βρίσκονται σε ασφαλή κοινωνική απομόνωση, παρακολουθούνται εξ ‘αποστάσεως και επανελέγχονται μετά τη λήξη της καραντίνας βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως ένας μεγάλος αριθμός ασθενών διαγιγνώσκεται και παρακολουθείται σε όλη την πορεία της νόσου, αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία από τη μετακίνησή τους. Επιπρόσθετα, μεγάλος αριθμός χρονίως πασχόντων που έχει μειώσει την επισκεψιμότητα του στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας ως παράπλευρη συνέπεια της πανδημίας, αναζητείται με σκοπό την ενημέρωση για την πορεία των νοσημάτων του και τον περιορισμό των επιπλοκών από αυτά.

Η ρευστή κατάσταση και η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο πανδημικός ιός επηρεάζει, περιορίζει και μετασχηματίζει την καθημερινή ζωή πολλών ανθρώπων με διάφορους τρόπους, καθιστώντας επικίνδυνη ακόμα και την καθημερινή τους επαφή. Μεγάλο ποσοστό αυτών εμφανίζει διαταραχές από την ψυχική σφαίρα, με συχνότερες τη διαταραχή άγχους, την κατάθλιψη και φοβίες που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και στην παραγωγικότητά τους. Η ολιστική προσέγγιση των ασθενών αυτών είναι πολύ σημαντική στην πρόληψη μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Σε όλους αυτούς πρέπει να ενθαρρύνονται δράσεις που επηρεάζουν θετικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία όπως η άσκηση, η μελέτη, το περπάτημα, η εργασία στο σπίτι, η κοινωνική συναναστροφή από απόσταση ή ο δημιουργικός χρόνος με κάποιο κατοικίδιο ζώο.

Το εμβόλιο αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προφύλαξης του πληθυσμού από τη λοίμωξη με την ανοσία που προκαλεί. Η επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης με πρώτες τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού αποτελεί μεγάλο στόχο της Πρωτοβάθμιας Υγείας. Η οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού θα κερδηθεί μόνο αν εξηγήσουμε σωστά στους πολίτες, πως θα είναι πιο ασφαλείς οι ίδιοι και οι οικείοι τους αν εμβολιαστούν. Μόνο κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου θα άρουμε τα όποια εμπόδια ανησυχίας, δισταγμού και απροθυμίας του για εμβολιασμό.