Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας

Έφυγε από τη ζωή ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 απόψε.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που υπήρξε πρόεδρος της Γαλλίας για επτά χρόνια, ήταν 94 ετών. Ο ντ’ Εστέν είχε εισαχθεί στις 15 Νοεμβρίου σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ στη δυτική Γαλλία, ενώ τον Σεπτέμβριο, είχε νοσηλευτεί για σύντομο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού του Παρισιού με ελαφρά πνευμονική λοίμωξη.

Ο θάνατός του έγινε γνωστός από πηγές του περιβάλλοντός του.

Ο ντ’ Εστέν, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στο Κόμπλεντς της Γερμανίας, μετά τις σπουδές του στην Grande Ecοle – ENA, τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή και διορίστηκε Οικονομικός Επιθεωρητής. Με το Ανεξάρτητο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εξελέγη βουλευτής στη Γαλλική εθνοσυνέλευση. Το 1959 διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών και τρία χρόνια αργότερα Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας σε ηλικία 36 ετών και πέρασε στην ιστορία ως ο νεαρότερος Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Συγκρούστηκε με τους ορθόδοξους Γκωλικούς για ζητήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ευρωπαϊκής ένωσης, και στενότερων δεσμών με τις ΗΠΑ και παύθηκε από τον Ντε Γκωλ.

Αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας το 1974. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, προώθησε τον εκσυγχρονισμό της γαλλικής κοινωνίας, εφαρμόζοντας το συναινετικό διαζύγιο και νομιμοποιώντας τις αμβλώσεις, ενώ υπήρξε και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όπως και ο Σαρλ ντε Γκωλ, προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας – Γερμανίας αλλά, σε αντίθεση με τον Ντε Γκωλ, υποστήριζε την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ. Το 1981 έχασε τις εκλογές από τον Φρανσουά Μιτεράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP