Σερβία και Μαυροβούνιο απέλασαν εκατέρωθεν τους πρεσβευτές τους – Για μία διαμάχη από το 1918

Τεταμένες οι σχέσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου μετά και την απέλαση εκατέρωθεν των πρεσβευτών των δύο χωρών σε μια ιστορική διαμάχη που χρονολογείται πάνω από έναν αιώνα.   Ο Σέρβος πρεσβευτής στο Μαυροβούνιο, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, περιέγραψε την απόφαση των αρχών του Μαυροβουνίου του 1918 να ενωθεί με τη Σερβία ως «απελευθέρωση».

Κατηγορήθηκε για «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου» και του δόθηκε διορία 72 ωρών για να φύγει από τη χώρα.

Ο πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Σερβία, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, απελάθηκε επίσης.   Η συνέλευση του 1918 αποφάσισε ότι το Μαυροβούνιο θα γίνει μέρος του Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, αργότερα γνωστή ως Γιουγκοσλαβία. Το 2006, το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του και έγινε κυρίαρχο κράτος για πρώτη φορά μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο κ. Μπόζοβιτς, ωστόσο προχώρησε σε σχετικά σχόλια στη συνάντηση μιας ένωσης που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Μαυροβουνίου. Περιέγραψε την απόφαση το 1918 ως «ελεύθερη έκφραση της βούλησης των ανθρώπων να ενωθούν με την αδελφική Σερβία».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου είπε ότι ο κ. Μπόζοβιτς «υποτίμησε το κράτος που του έδωσε διπλωματική ασυλία». Πρόσθεσε δε, ότι του δόθηκαν αρκετές προφορικές και γραπτές προειδοποιήσεις.   Σε αντίποινα, ο κ. Μιλόσεβιτς κλήθηκε να φύγει από τη Σερβία.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περίπου το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι.   Ένα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.

Με πληροφορίες του AFP/BBC www.lifo.gr