Θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή

Τη θέσπιση διαβατηρίου για τα ιπποειδή, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως τονίζεται σχετικά «σε συνέχεια των αδιάκοπων προσπαθειών που καταβάλλει το υπουργείο για την κατάρτιση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου, εναρμονισμένου με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την προστασία και την ευζωία των ζώων», ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης «προχώρησε στη θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού 2015/262 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος αναγνώρισης των ιπποειδών».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση τα ιπποειδή αποκτούν για πρώτη φορά διαβατήριο το οποίο αποτελεί έγγραφο πολλαπλών χρήσεων που εξυπηρετεί τις ανάγκες της υγείας των ζώων και της Δημόσιας Υγείας καθώς και των ιππικών αθλημάτων.

Παράλληλα, συγκροτείται μία ενιαία βάση δεδομένων, συνδεδεμένη με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, στην οποία συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία των ιδιοκτητών ιπποειδών και των ίδιων των ζώων και ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο όλες οι διατάξεις του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Υπενθυμίζεται ότι με σχετικό άρθρο που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου, απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η σφαγή των ιπποειδών καθώς και η εξαγωγή τους προς σφαγή.